blank

För varje ny skandal, för varje nytt avslöjande så är det alltmer uppenbart att Facebook inte har kontroll över sin egen plattform. Facebook har förlorat kontrollen för hur deras kunder använder insamlad data och den senaste läckan visar hur Cambridge Analytica använde Facebooks information för att manipulera demokratiska val.

För tydlighetens skull ska sägas att Facebook inte missbrukade insamlad data. Det gjordes av en av deras kunder, Cambridge Analytica, men det betyder att Facebooks annonsplattform utgör ett indirekt hot mot demokratiska val, opinionsyttringar och en fri och öppen debatt. Detta i en skala och på en nivå som vi aldrig sett tidigare. De läckta dokumenten uppger att Cambridge Analytica var verksamt i minst 68 länder och i dessa länder så styrdes opinionen, debatter påverkades och demokratiska val manipulerades.

Facebook

Det handlar om styrning och manipulation i en närmast industriell skala som inte hade varit möjlig utan Facebooks plattform. Cambridge Analytica missbrukade förvisso Facebooks system, använde en app för att samla in mer information än tillåtet, information som sedan användes utanför Facebook men informationen samlades in med hjälp av Facebook.

The Guardian

Jo, jag vet att det är naivt att tro att det skulle gå att stoppa Facebook, Google och alla andra företag vars affärsidé är att sälja din, min och andras information.

Jo, jag vet att det naivt att tro att vi ska kunna klara oss utan Facebook, Google och andra.

Ja, jag är fullt medveten om att jag är en förstklassig hycklare som inte lämnar Facebook, idag.

Jag har hört alla de argumenten men lika fullt – har vi inte sett tillräckligt, hört tillräckligt och har inte tillräckligt många skandaler avslöjats för att det är dags att fundera över vad Facebook egentligen är?

Mr Jekyll och Mr Hyde

Facebook är den digitala världens Mr Jekyll och Mr Hyde. En fantastisk plats där du kan återknyta kontakten med arbetskamrater, vänner och skolkamrater. En plats där du kan skapa intressegrupper, diskutera och dela med dig av tips, uppslag och idéer. Diskussionen om extremister och om alla märkliga grupper som bildas och som Facebook uppenbarligen har stora svårigheter att hantera får vi ta en annan gång. Det är en annan diskussion.

Mötet är Facebooks positiva sida och för att hålla igång hela det här maskineriet så har Facebook skapat en del som vi användare sällan ser – en avancerat, komplext annonssystem där kunder kan köpa access till olika målgrupper. Det är också den delen som Facebook tycks ha tappat kontrollen över. Annonskunder samlar in enorma mängder data, missbrukar plattformen och lägger sedan ut informationen praktiskt taget oskyddad på nätet. Det handlar om miljarder konton bara under 2019 som exponerats på detta sätt.

2019 var intrångens och datastöldernas år

Värre

I sammanhanget så är detta allvarligt men missbruket av Facebooks plattform och information går längre och är långt mycket värre än så. Facebooks data används för att manipulera demokratiska val.

Demokratiska val bygger på öppenhet, transparens och på att vi väljare är informerade och att vi kan informera oss. Exponeras vi för politisk reklam så ska vi veta om det. Läser vi en ledare på en tidning så ska vi veta att det är en opinionstext. Ansluter vi oss till en grupp så ska vi veta vad den står för, vem som har grundat den och vilka band denna grupp eventuellt har till andra grupper. Läser du en nyhet så ska du kunna ta reda på var den kommer ifrån, vem som har skrivit den.

Vem som helst

Facebook slår omkull detta. Loggar du in så kan du mötas av helt ogranskade politiska annonser. Facebook har deklarerat att politiska annonser tillåts innehålla praktiskt taget vad som helst och de kan köpas av vem som helst.

Take the issue of political ads. Fortunately, Twitter finally banned them, and Google is making changes, too. But if you pay them, Facebook will run any “political” ad you want, even if it’s a lie. And they’ll even help you micro-target those lies to their users for maximum effect. Under this twisted logic, if Facebook were around in the 1930s, it would have allowed Hitler to post 30-second ads on his “solution” to the “Jewish problem”. So here’s a good standard and practice: Facebook, start factchecking political ads before you run them, stop micro-targeted lies immediately, and when the ads are false, give back the money and don’t publish them.

Sacha Baron Cohen

Manipulation

Tillbaka till manipulation, i stor omfattande skala och tillbaka till Facebook.

Frågan är enkel: Är det okej att ett enskilt företag växer sig så stort att deras system kan användas för att påverka demokratiska val?

Svaret är däremot mycket komplext liksom hur Facebook ska tvingas att ta sitt ansvar som publicist. För det är där vi måste börja, tror jag. Facebook kan inte tillåtas att skriva sina egna regler utan den sociala mediajätten måste ta samma ansvar som radio, tv och tidningar för det som publiceras.

Vi kanske kan börja där?


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här