Donald Trump ville åtala Hillary Clinton och James. Comey uppger källor för New York Times. Först när Vita Husets advokater förklarade att presidenten inte kan beordra åtal mot enskilda så övergav Trump planerna.

Advokaten Donald F. McGahn II klargjorde att en sittande president inte kan och inte får beordra utredningar och att Justitiedepartementet är en oberoende och fristående instution. Det är en bärande och mycket fundamental del av hela den amerikanska demokratin – principen om maktfördelning. Donald F. McGahn II Upprättade även ett PM där han underströk att visserligen så kan Trump begära att Hillary Clinton ch James Comey ska utredas men det kommer ofelbart att leda till anklagelser om maktmissbruk och det kan även leda till att Trump ställs inför riksrätt.

It is unclear whether Mr. Trump read Mr. McGahn’s memo or whether he pursued the prosecutions further. But the president has continued to privately discuss the matter, including the possible appointment of a second special counsel to investigate both Mrs. Clinton and Mr. Comey, according to two people who have spoken to Mr. Trump about the issue. He has also repeatedly expressed disappointment in the F.B.I. director, Christopher A. Wray, for failing to more aggressively investigate Mrs. Clinton, calling him weak, one of the people said.

New York Times.

E-post

Parallellt med New York Times avslöjande så kommer även uppgifter om att Ivanka Trump, Trumps dotter, använt sin egen privata e-postadress för en lång rad officiella meddelanden, i strid med det regelverk som gäller för Vita Husets medarbetare. Hennes agerande har stora likheter med Hillary Clintons användande av en egen e-postserver som utretts av FBI. Donald Trump använde Clintons egna, privata server och det faktum att mail antingen hemligstämplats eller raderats, under hela sina presidentvalskampanj och fortfarande skanderas ”Lock her up” med anspelning på Hlllary Clinton.

Washington Post

Skriftligt

Trump har nu också lämnat in sina svar, skriftligen på Robert Muellers frågor. Trumps egna advokater satte stopp för ett personligt och mer direkt förhör mellan Robert Mueller och Donald Trump. Det framgår av Bob Woodward bok, Fear, att presidenten ganska snart snärjde in sig i sina egna reflexmässiga lögner och advokaterna konstarerade att Trump aldrig skulle klara ett förhör.

AP

 


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här