DEN HÄR TEXTEN ÄR ETT REKLAMSAMARBETE MED POKERSTARS

Att kunna bära med sig sitt egna mediabibliotek är någonting som vi har blivit vana vid. Det började lite smått med MP3-spelare för runt 20 år sedan och fortsatte med utveckling av minne och funktioner. Vilket idag gett oss många blandband vi bara kan önska i fickan. Många föredrar att ha allt samlat på sin telefon. Dock var det Apple-produkten iPod som kom först. 

blank

Photo by Sir Stig: CC BY-SA 3.0

Blandband 2.0

Redan 2001 kom den första modellen av iPod. Apple som tyckte att de MP3-spelare som fanns då var antingen för stora och klumpiga eller små och hade för dålig ljudkvalitet bestämde sig helt sonika för att utveckla sin egen produkt. Marknaden hade knappt vant sig vid den nymodiga CD-skivan som under 1990-talet hade slagit igenom och trängt undan LP-skivan. Nu var det plötsligt dags att lära känna ännu ett nytt sätt att lyssna på musik. Av de som äntligen hade lyckats bygga upp en gedigen samling med CD-skivor kändes det kanske nästan hopplöst att nu börja om igen. Samtidigt kunde den här nya tekniken fylla ett tomrum som hade uppstått efter att kassettbandspelaren gick i graven, nämligen saknaden efter blandbanden. Med CD-skivan gick det inte att spela in sin egna favoritmix och det närmaste man kunde komma var med en CD-växlare där flera skivor kunde laddas och sen spelades låtar från dessa upp slumpmässigt. Inte riktigt samma sak som att kunna spela upp sin egen perfekta blandning av bästa låtarna. Därför var det många som välkomnade den nya tekniken med digital musik. Allt fler började ladda ner musik från internet men det fanns ett behov av att kunna göra musiken bärbar. Många ville också att det skulle finnas ett enkelt sätt att lagligt kunna köpa och ladda ner musik.

Trög start

Trots de många fördelarna gick det trögt i starten för iPod. Den begränsades mycket av att den endast var kompatibel med Macintosh-datorer som var rätt sällsynta. Den första modellen var dessutom rätt stor och klumpig. Priset var också avskräckande för många trots att Steve Jobs lovade en produkt som skulle ge ”1000 songs in your pocket”. Cirka åtta månader senare kom mjukvaran iTunes som skulle underlätta nedladdningen av musik. 

Många fördelar

Under de 17 år som förflutit sen den första iPod kom har Apple utvecklat och släppt en rad olika modeller. Den senaste i raden och den som fortfarande är i produktion är iPod Touch. Idag har iTunes Store världens största musikutbud och iPod Touch har en rad ytterligare funktioner som gör att den idag långt ifrån erbjuder endast 1000 sånger. Idag används den som kamera, ljudinspelning, spel, e-böcker och så vidare. Vad ska man med en iPod till, tänker nog många nu, man har väl en telefon. Jo, idag har väl de flesta som vill bara med sig sin musik i en telefon. Dock kan inte alla använda den till allt de vill. Till exempel är det vanligt att man har en telefon från sin arbetsgivare och en del tillåter inte att användaren laddar ner eller lagrar privat material i telefonen. Sen kan det även vara begränsat med minne på jobbtelefonen. Då kan en iPod vara ett alternativ till att ha två telefoner. Med iPod slipper du att teckna ett abonnemang. 

blank

Photo by: The slick mick, CC BY-SA 3.0

Musik utan avbrott

Ett annat användningsområde är de som vill kunna lyssna på musik utan att riskera att störas av telefonsamtal. En yrkeskategori är professionella pokerspelare där många föredrar att lyssna på musik under pokermatcherna. Pokervärlden är idag delad gällande fördelarna med att lyssna på musik under matcherna. En del tycker att det hjälper dem att stänga ute distraktioner och lättare fokusera. Andra tycker att musik i öronen hindrar dem från att uppfatta signaler från de andra spelarna. En spelare som tycker om att lyssna på musik är pokerproffset Chris Moneymaker som man ofta kan se med robusta hörlurar på under matcherna. PokerStars-lagkamraterna Liv Boeree och Celina Lin är ett par andra spelare som uppskattar den möjlighet till avskärmning som musiken ger. Vissa spelare menar också att musiken är ett sätt att hålla humöret uppe och förhindra uttråkning under långa matcher.

Mot framtiden

För att hålla intresset uppe för den iPod-modell som säljs idag lockar Apple med extra funktioner i form av ett A8-chip som ger snabbare processor och grafikprestanda vilket passar den som gillar att spela. Den första modellen av iPod Touch lanserades 2007, samma år som iPhone kom och över en natt ersatte den populära iPod som vi kände den då. Det året såldes över 110 miljoner iPods världen över. Försäljningssiffror som snabbt gick ner när den mer användarvänliga Iphone kom. iPhone lanserades faktiskt med löftet ”to be the best iPod ever”, något som användarna höll med om. Trots detta har försäljningen av iPod ändå kunnat fortgå i över tio år till. Den stora frågan är väl fortfarande varför man ska köpa en iPod, vem kan ha nytta av den egentligen? Som nämnt ovan så är det inte alla som har obegränsad möjlighet att utnyttja sin telefon som de önskar. Den som till exempel vill kunna ha med sig bildgalleri, spel och filmer men slippa släpa på en iPad har stor nytta av det smidiga formatet med en liten, tunn retinaskärm. Så vi kan förmoda att iPod kommer att hänga med några år till.

 

 DEN HÄR TEXTEN ÄR ETT REKLAMSAMARBETE MED POKERSTARS

Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här