Frågan är enkel Apple – varför får jag inte välja standardprogram i iOS och macOS där mitt val verkligen är standardprogram, helt och fullt ut?

Installerar jag AirMail i macOS så försvinner val i en del menyer. Du kan inte länge enkelt högerklicka och sedan använda “Dela” och hitta AirMail där. Använder du Apples egna Mail så fungerar det men inte med tredjepartsprogram.

Klicka du på funktionen att du vill dela en länk i iOS så startas Mail, inte AirMail, och så har kan du fortsätta att räkna upp små detaljer som tydligt visar att även om du anger ett tredjepartsprogram som standard i din dator, iPhone eller iPad så kommer Apples egna inbyggda program att sköta och hantera uppgifter.

Version efter version

Jag vet inte varför Apple inte fixar detta för så här har det varit i version, efter version efter version av iOS och macOS. Den enda slutsats som jag kan dra är att det inte är viktigt för Apple. Ditt och mitt val att fritt kunna välja e-postprogram, webbläsare och andra program inte är särskilt viktigt för Apple. Det är i vart fall inte prioriterat.

Apple använder också egna kopplingar som gör att de inbyggda programmen är snabbare än ett tredjepartsprogram.

Har du Fantastical 2 installerat så vet du säkert att det det tar några minuter innan en kalenderbokning dyker upp i klockan, för att ta ett konkret exempel. Det är kanske ingen stor sak men skriver du in en uppgift i Kalender så visas den direkt i Apple Watch.

Långtidstest

Under min långtidstets av Fantastical och AirMail märkte jag ofta hur Mail startades i min iPhone X och i min iPad Pro när jag skulle mejla saker inifrån appar. Detsamma i min MacBook Pro och i min iMac. Vissa funktioner startar det program som jag har valt bort som standardprogram.

Se till att fixa det här nu Apple. Det är pinsamt att jag som användare inte fritt ska kunna välja vilka program som jag vill använda.

Mackens Fråga: Ska Apple delas upp?
Share This