Airmail har valt att byta betalmetod och går över till en abonnemangsmodell. Inget konstigt i det egentligen och det borde inte innebära att problem om du inte gör som AirMail – du bara inför den nya modellen, kommunicerar inte med dina kunder och än värre du kör över dina äldsta kunder och lämnar dem i sticket.

Istället för att berätta, förklara och sedan se till att de kunder som betalat för tre versioner, Mac, iPad och iPhone hålls skadeslösa så är utvecklarna och företaget nu indragna i en infekterad debatt bland annat på Reddit. Det är en debatt som skadar företaget, företagets rykte och företroende och som tar en massa energi – i onödan. Lägg sedan till att när nu AriMail tvingas att kommunicera så misslyckas de kapitalt med uppgiften. Irriterade och ilskna användares inlägg raderas, hela diskussioner plockas bort och företrädare för företaget klarar inte av att hantera situationen.

Hemsida

Företaget har en blogg och en hemsida som hade kunnat användas för att kommunicera ändringen men där är det fortfarande tomt på information, Företagets blogg uppdaterades i februari 2018.

Airmail har även en egen kanal på Reddit, ett utmärkt sätt att kommunicera direkt med användarna men inte heller där gavs någon information på förhand. Användarna fick veta att gamla kunder skulle få ett fyra månaders premium-konto. Därefter krävdes ett abonnemang och den informationen gavs i anteckningarna för den nya iOS-versionen. Användarna fick kännedom om en stor, omfattande förändring av alla programmen, apparnas och hela plattformens funktionalitet via anteckningar i App Store.

Häpnadsväckande

En så här viktig och omfattande ändring av villkoren för alla programmen apparna kommuniceras via App Store på en enda rad. Det är häpnadsväckande klumpigt och i ett enda slag så går ett av de bästa och populäraste programmen och alternativen till Apples Mail från att var ett hyllat och prisat program till att hamna mitt i stormens fokus. Det förtroende som företaget och utvecklarna byggt upp under flera år är som bortblåst.

Lägg sedan till att Airmail mycket väl kan bryta mot Apples regelverk för App Store och Mac App Store.

  • If you are changing your existing app to a subscription-based business model, you should not take away the primary functionality existing users have already paid for. For example, let customers who have already purchased a “full game unlock” continue to access the full game after you introduce a subscription model for new customers.

Valhänta

Jag har följt diskussionerna, läst Airmails valhänta försök att förklara sig och jag kan konstatera att företaget vill skapa en mindre, trogen användarbas istället för den nuvarande modellen där program och appar köps vid ett tillfälle. Jag har lätt att förstå de affärsmässiga skälen till bytet men jag kan inte för mitt liv förstå hur ett företag på allvar kan tro att de kan införa en så stor förändring utan att berätta och förklara varför. För egen del har jag nu markerat alla texter om AirMail på Macken X. Jag kan inte rekommendera programmet längre efter det som hänt.

Du bygger inte en trogen kundbas med närmast obefintlig kommunikation eller genom att radera inlägg i den egna officiella supportkanalen som är kritiska mot ditt agerande – inte oförskämda utan bara starkt kritiska. Du bygger inte en trogen kundbas genom att dra in funktioner för dina kunder som betalat för tre versioner, iPad, iPhone och Mac och som faktiskt betalat för just de funktioner som du nu vill ta betalt för en gång till.

Arkiveras

AirMails hantering av ändringen av hur de tänker ta betalt är ett avskräckande exempel och en uppslagsbok på hur du inte gör. Jag tillhör dem som köpt alla programmen, alla versioner men det var för att antal år sedan och jag kan leva med att bli av med funktioner. Jag använder inte AirMail och har inte gjort på länge, inte för att det inte är ett bra program utan för att jag vill ha full funktionalitet mellan olika enheter och jag håller mig till Apples lösningar, uteslutande.

Jag har tagit bort alla rekommendationer om AriMail från alla tester, recensioner och artiklar om AirMail tills jag får se var detta slutar. AriMail kan fortfarande reda upp röran, meddela att gamla kunder får behålla alla funktioner som de har betalat för och sedan införa en abonnemangsmodell för andra finesser, exempelvis, och sedan krypa till korset och be om ursäkt. Tills de gör det så rekommenderar jag inte AirMail längre.

%d bloggare gillar detta: