Forskare konstaterar att porr-filter inte fungerar

av | jul 16, 2018 | Nätfrihet

I teorin låter det enkelt, skapa ett ett filter som skyddar barn och unga mot porr. I praktiken visar en undersökning gjord av Oxford Internet Institute att metoden inte fungerar.

Det finns två huvudsakliga problem med filter som metod för att stoppa visst innehåll:

  • de är dyra att underhålla och uppdatera
  • det är lätt att filtren slår fel och blockerar för mycket vilket innebär att de blir en censur

Information

Victoria Nash och Andrew Przybylski, som gjort undersökningen, konstaterar att när det handlar om porr-filter så kan de leda till att även webbplatser med viktig hälsoinformation och information om relationer blockeras och filtreras bort.

Undersökningen har haft fokus på det porr-filter som Storbritannien har planer på att försöka att införa i landet. Ett filter som skulle omfatta alla Internetleverantörer. Filtret skulle ha införs i april i år enligt de första planerna men nu har lanseringen skjutit upp. Filtret har beskrivits som en ålderskontroll och det har fått hård kritik då det anses vara en form av censur av samma slag som många repressiva regimer använder men då riktade mot webbplatser med politiskt eller religiöst innehåll.

Given these substantial costs and limitations, it is noteworthy that there is little consistent evidence that filtering is effective at shielding young people from online sexual material. A pair of studies reporting on data collected in 2005, before the rise of smartphones and tablets, provides tentative evidence that Internet filtering might reduce the relative risk of young people countering sexual material. A more recent study, analyzing data collected a decade after these papers, provided strong evidence that caregivers’ use of Internet filtering technologies did not reduce children’s exposure to a range of aversive online experiences including, but not limited to, encountering sexual content that made them feel uncomfortable.21 Given studies on this topic are few in number and the findings are decidedly mixed, the evidence base supporting the widespread use of Internet filtering is currently weak.

Internet Filtering and Adolescent Exposure to Online Sexual Material

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen: