Tyska användare blockeras från Project Gutenberg

av | mar 11, 2018 | Nätfrihet, Nyheter

Tyska användare blockeras från Project Gutenberg

Tyska användare blockeras från Project Gutenberg


 

Tyska användare blockeras nu från att besöka webbplatsen Project Gutenberg. Detta efter ett utslag i tysk domstol där tysk upphovsrättslag har krockat med amerikansk dito.

Tvisten har stått mellan tiden som ska ha gått efter det att en författare har gått ur tiden och hur länge upphovsrätten fortfarande ska gälla. Tysk lag säger dödsår plus 70 år. Det här är inget nytt problem för Project Gutenberg som har ett stort antal gamla klassiker i sitt bibliotek.

Amerikansk lag

Project Gutenberg har sina servrar i USA och följer amerikansk lag. Inga böcker publiceras förrän efter det att projektet har kunnat fastställa att upphovsrättslagen upphört att skydda det aktuella verket. Då oftast genom att det har gått tillräcklig tid efter författarens död.
Verk av de tyska författarna Heinroch Mann, Thomas Mann och Alfred Döblin ges fortfarande ut i Tyskland och den rätten har förlaget S. Fischer Verlag, som lämnat in stämningen till domstol. Samma böcker skyddas inte av upphovsrättslagen i USA och ingår alltså i Project Gutenbergs bibliotek och katalog.

Landsgränser

Resultatet av domstolsutslaget har blivit att Project Gutenberg nu blockera besökare från Tyskland och det betyder att tysk domstol kan tvinga en amerikansk organisation att blockera användare från det egna landet. Det senare är allt annat än okomplicerat i en digital värld som inte känner några landsgränser.
Teleread

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen:

DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian