REPORTAGET

Vart är våra medier på väg – ska allt serveras på samma sätt som sociala medier?

av | nov 19, 2023 | Mastodon, Reportage

shallow focus photography of books

Våra traditionella medier, gammelmedia, lägger ned sina specialredaktioner vilket var tydligt under pandemin. Medicinredaktionerna fanns inte längre, eller var långt färre än några år tidigare. Nu försvinner kulturredaktionerna i snabb takt i det som ser ut att vara en alltmera tydlig anpassning till att servera nyheter och information på samma sätt som i sociala medier.

Backar du bara några år så var tanken på en redaktion och ett media som skulle bjuda på något oväntat, få läsaren, lyssnaren och tittaren att stanna till en stund och ta del av något som hen inte hade tänkt sig. Låt oss ta en helt vanlig tidning som ett exempel.

Du är sportintresserad men på vägen till sportdelen så bläddrar du förbi det ledarredaktionen har publicerat, du läser en och annan insändare, hittar en bokrecension, några nyheter innan du bläddrat dig fram till sporten.

Publicistiska tanken

Det är ungefär så som den publicistiska tanken ser ut – bjud på något oväntat, få nyhetskonsumenten att ta till sig något hen inte hade tänkt och därför så har det ansetts vara viktigt att ha en kulturredaktion, en sportredaktion, en ledarredaktion, nyheter och på större medier specialredaktioner, exempelvis en medicinredaktion.

Det här är ämnen som inte är klickvänliga och skulle du skapa en algoritm för det samlade innehållet så skulle kultur sannolikt hamna en bit ned på listan över det folk söker sig till mera direkt.

Det drar inte folk, direkt, och nu senaste så är det kulturredaktionen på lokaltidningen Östgöta Correspondenten som läggs ner. Tidigare så har kulturredaktionerna på de fyra Bonnierägda Hälsingetidningarna lagts ned – i juni 2022.

Läsarna

Gunilla Kindstrand, kulturskribenten och före detta kulturchef, så har kulturtexter värderats ner i samband med att tidningar har ändrat hur de ser på det de ska erbjuda och vad läsarna ska kunna ta del av:

– Förr fanns en idé om att en läsare skulle kunna överraskas och ta del av material som han eller hon inte visste sig vara intresserad av. I dag adresseras publiken mer förutsägbart och bekräftande. Den har tilldelats en roll som alltmer liknar de sociala mediernas ”följare”, säger hon till TT.

Pengar

I slutändan så handlar det om pengar, som alltid, och på en vikande annonsmarknad, med hård konkurrens från olika medier, så genomförs alltfler sparpaket och då kommer kulturen ofta tillkorta. Annonsintäkterna som kan kopplas direkt till kultursektorn räcker inte för att motivera en hel redaktion tycks vara det nya sättet att betrakta verksamheten.

Sveriges Radio

MSN.com

0 0 röster
Article Rating
Prenumerera
Nortis om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen: