TV-bolagens kris ska lösas med mer spöken, dating, räddningspersonal och billiga program

av | nov 11, 2023 | TV och Film

Retro TV set on concrete surface

Räkna med att trenden med det som kallas “reality” fortsätter. Det kommer bli mer spökjakt, dating, program om poliser och annan räddningspersonal – program som är billiga att spela in och som inte kräver något manus. Det blir mindre egen-producerat, förre dyra produktioner för nu tvingas många bolag att se över sina verksamheter – inte minst streaming som är dyrt, tekniskt.

Netflix har redan lagt om kursen liksom HBO Max som sålt ut stora delar av sin katalog inför sammanslagningen med Discovery. Paramount, Sky och Showtime gick ihop och delar på SkyShowTime. TV4 och CMore blev TVPlay och gamla CMore sticker ut tillsammans med ViaPlay. CMore har betalat dyrt för sporträttigheter, mycket dyrt, och måste spara som en numera integrerad del av TV4 (som ägs av Telia). ViaPlay har försökt att hänga med men har det tufft i ett läge där det kostar att köpa in produktioner, vilket du tvingas till om du inte producerar eget.

Det är därför billiga reality-serier köps och produceras – det är billig tv.

Reality

Farmen, Bachelor, Älskar, älskar inte, Wahlgrens värld, Lyxfällan – är reality och sen finns alla de tv-program där ett tv-team hakar på polisen, ambulanspersonal, räddningspersonal och  bilbärgare. Genren bedöms som billig att producera då det inte krävs ett skrivet manus och det behövs ett mindre antal inblandade.

Tävlingsprogram är också blidare att producera och utvecklingen syns redan nu tydligt bland streamingtjänsterna. Netflix har satsat på olika tävlingsprogram sedan en längre tid tillbaka och nu dyker tävlingar, reality och dokumentärer upp i rask takt hos alla de andra.

Disney

Disney köpte nyligen upp resten av Hulu och även här kommer en sammanslagning. Nu i december rullas en ny app ut med delvis nytt innehåll i USA och resten av världen följer under våren 2024. Även Public Service, SVT, SR, ska spara hundratals miljoner, liksom TV4 som lagt ett tufft sparpaket där end rad publiksuccé har lagts ned eller skjutits på framtiden.

Så det blir färre påkostade produktioner framöver, mer tävlingar och reality – mera billig tv.

Undantaget

Mitt i denna rätt dystra prognos finns ett ljus i mörkret – Apple och Appletv+. Den tv-tjänsten producerar inte i närheten av lika många program som konkurrenterna men produktionerna är fortfarande påkostade med de absolut största stjärnorna. Apple gör precis som i datorbranschen – satsar på kvalitet, inte kvantitet. Apple satsar inte på en stor mängd program, massor av program inom samma genré utan vågar att producera bokklubbar, studiosamtal tillsammans med stora, påkostade produktioner som The Morning Show och All of Mankind. 

Från Apples håll har det inte heller kommit några signaler om besparingar eller ett ekonomisk stålbad, även om även Apple lägger ned produktioner som det visar sig att publiken inte är intresserad av.

Apple är undantaget i en tv-värld i kris.

0 0 röster
Article Rating
Prenumerera
Nortis om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen: