Svidande nederlag för Ylva Johansson och förslag om massövervakning

av | nov 18, 2023 | Mastodon, Nätfrihet

Ylva Johanssons omdiskuterade förslag om massövervakning av EU-medborgare, ChatControl 2.0, har röstats ned i EU-parlamentets utskott med stor majoritet.

EU-utskottet LIBE (Europaparlamentets utskott för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor) säger nu nej till ChatControl 2.0 och det gjordes med röstsiffrorna 51 röster mot av sammanlagt 54 ledamöter. Som Magasin Macken har rapporterat tidigare så har ett nytt förslag tagits fram där merparten av de mer kontroversiella inslagen i Ylva Johanssons förslag strukits.

Chat Control 2.0 kan stoppas – kontroversiella delar har skrivits om

EU

Kompromiss

Europaparlamentets kompromiss skiljer sig alltså på alla avgörande punkter från EU-kommissionens ursprungliga förslag och det återstår att se hur EU:s ministerråd kommer att hantera frågan då Chat Control 2 ska behandlas den 4-5 december. Håller ministerrådet fast vid någon variant av det ursprungliga förslaget kan det leda till förhandlingar mellan rådet, parlamentet och kommissionen.

EU-kommissionären Ylva Johansson har uttalat sig och sagt hon kan tänka sig att förlänga den nuvarande Chat Control 1, vilket ger plattformar och operatörer rätt att frivilligt söka efter misstänkt olagligt innehåll, till skillnad från Chat Control 2 som gör detta obligatoriskt. Skulle detta förslag bli verklighet kan frågan skjutas upp till efter EU-valet nästa sommar.

 

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen: