Stora bolag stoppar alla annonser på X sedan deras annonser lagts intill nazistpropaganda

av | nov 18, 2023 | Mastodon, Nyheter

Person Wearing Gloves Holding a Cellphone

IBM och en rad ytterligare stora bolag har stoppat och dragit tillbaka all sin annonsering på Elon Musks X sedan annonser har publicerats nära nazistpropaganda. Även annonser från Apple, Bravo, Xfinity och Oracles annonser har publicerats nära inlägg från nazister.

“IBM har nolltolerans för hatretorik och diskriminering och vi har omedelbart avbrutit all reklam på X medan vi undersöker denna helt oacceptabla situation.”

Det skriver IBM i ett uttalande sedan annonsernas placering blivit känd efter ett avslöjande av Media Matters.

När X-ägaren Elon Musk fortsätter ge sitt stöd till vita nationalistiska och antisemitiska konspirationsteorier, har hans sociala medieplattform placerat annonser för stora varumärken som Apple, Bravo (NBCUniversal), IBM, Oracle och Xfinity (Comcast) bredvid innehåll som hyllar Adolf Hitler och hans nazistparti. Företagets placeringar kommer efter att vd Linda Yaccarino hävdade att varumärken är “skyddade från risken att vara bredvid” giftiga inlägg på plattformen.

Media Matters

Annonser från Apple och XInfinity, placerade intill nazistpropaganda på X

 

Konspiration

Förutom placeringen av annonser så har Elon Musk även publicerat inlägg på X där han givit sitt stöd åt antisemitiska konspirationsteorier.

Apple stoppar sin annonsering på X efter Elon Musks stöd för antisemitism

Nåder

Sedan Elon Musk köpt Twitter, döpt om det till X, så har också ett stort antal avstängda konton, ute på den mer extrema högerkanten, tagits till nåder och släppts in på den sociala tjänsten igen. Som en direkt följd av det så har rasism, fascism och extremism ökat på den sociala tjänsten.

ABC News

Flera bolag

Apple, IBM, Comcast, Disney, Lions Gate Entertainment, Paramount och Warner Bros. Discovery har nu samtliga meddelat att de stoppat all annonsering på X tillsvidare. Även Europa Kommissionen har meddelat att även de stoppar all annonsering på X.

Även Vita Huset har reagerat på Elon Musks inlägg på X:

“Det är oacceptabelt att när som helst upprepa den avskyvärda lögnen bakom antisemitismens mest ödesdigra handling i amerikansk historia, än mindre en månad efter den dödligaste dagen för det judiska folket sedan Förintelsen.”

Elon Musk har inte svarat på frågor från medier men har lämnat en kommentar på X:

 

 

 

 

PS. För att vara tydlig – två händelser de senaste dagarna har lett fram till denna mediastorm där Elon Musk och X nu hamnat i fokus – dels så har X publicerat annonser från en rad stora företag direkt intill nazistpropaganda, dels så har ägaren Elon Musk uttalat sitt stöd fär antisemistiska konspirationsteorier. 

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen: