Så här fungerar Facebooks och Instagrams nya regler – du kommer inte att tvingas att betala

av | nov 18, 2023 | Mastodon, Socialt

Under november månad så kommer du som använder Facebook och Instagram, som båda ägs av Meta, att få välja att antingen fortsätta att använda tjänsten som idag, med reklam, eller betala en avgift på drygt en hundralapp i månaden – och slippa reklam.

Ändringen är en del i krav från EU-myndigheter om att Meta och andra inte får samla in en massa data om oss användare och sedan använda den informationen för riktade annonser – om vi inte gått med på det. Det här är Metas sätt att försöka att runda ett allt striktare regelverk. Huruvida det lyckas återstår att se. En inte alltför djärv gissning är att Metas nya regler kommer att utmanas rättsligt (i domstol) av både tillsynsmyndigheter inom EU och enskilda rättighetsgrupper.

Reklam

Poängen är att du som användare ska göra ett medvetet val, reklam eller betala, och det kommer du att få göra som en direkt fråga inom ramen för Facebook och Instagram. Du kommer att få en fråga och sedan göra ditt val.

De kedjebrev som du nu ser publicerade fungerar alltså inte alls och det är helt meningslöst att sprida dem vidare därför att de inte påverkar vare sig Facebook, Instagram eller dina val.

Dina val

Så vill du använda Facebook och Instagram som idag, med en omfattande datainsamling av dina uppgifter, så väljer det reklamalternativet. Vill du slippa reklam och minska datatrålandet så väljer du att betala. Avgiften kommer att landa på 118-150 kronor i månaden, 10 till 13 Euro.

0 0 röster
Article Rating
Prenumerera
Nortis om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen: