Reklamen och verkligheten – ett drama i tre (fyra) delar

av | nov 1, 2023 | Krönikor

brown ceramic teacup

“Vi har servicebilar som står beredda 24/7” – visst låter det bra? Det är som om det står en servicebil bakom vartenda enda hörn, redo att hoppa in och fixa vartenda fel. Så är det naturligtvis inte utan verkligheten är en helt annan.

Del 1

Idag är en internetuppkoppling i det närmaste helt nödvändig. Vi har gått ifrån att ha TV via en sladd i väggen, Internet via en dosa strax intill (på väggen) och vi har gått från att ha tjänsterna uppdelade ill att ha praktiskt taget allt – via en fungerande internetuppkoppling.

Det där meddelandet är detsamma som – ingen fungerande uppkoppling över huvudtaget, alltså inga störningar eller att det kan medföra störningar. Uppkopplingen är död, stendöd, och den har varit det sedan i fredags – alltså lördag, söndag, måndag och nu tisdag (detta skrevs igår, tisdag). Det är ett helt hus som förlorade uppkopplingen strax innan helgen. Som bekant så slår den här typen av fel alltid till just före en helg då det inte står några servicebilar någonstans alls, i alla fall inte bakom några husknutar i våra trakter.

Del 2

Jag jobbar inom branschen och vet att saker kan jävlas utöver det vanliga, att buggar och trilskande hårdvara kan ställa till det så till den milda grad att även den mest luttrade tekniker kan överväga att begå harakiri efter att ha felsökt i flera timmar utan att ha kommit ett enda myrsteg närmare en lösning. Jag vet också att oavsett vad alla leverantörer säger så räkna inte med full service och support en helg.

Det är inte heller kritiskt eller på minsta sätt livshotande. Jag har en massa sparade Gigabytes på mitt telefonabonnemang som jag kan använda medan jag väntar på att Bahnhofs stackars tekniker så hitta felet. Jag skickar en speciell tanke av tacksamhet till just supporttekniker för det måste vara en av branschens mest otacksamma jobb. Ingen bryr sig om dig när allt fungerar men fan ta dig och alla kollegor när det inte gör det.

Hur som helst jag överlever men det finns de som är mer beroende av sin uppkoppling än vad jag är – som har TV:n som sällskap, som gör sina ärenden på nätet därför att benen inte bär som de ska och som snabbt blir mycket isolerade utan en uppkoppling.

Driftsinformation

Sedan fascineras jag av alla de här driftsinformations-sidorna som många företag har. En superb idé, en utmärkt idé om de uppdaterades och om de innehåll vettig information. Det tog två felanmälningar och två telefonsamtal innan notisen ovan dök upp – en hel dag. Som synes tog det också mer än ett dygn för att berätta “vi letar fortfarande”.

Vi, mitt lilla företag, har också en sådan där driftssida, och då det är jag som skriver så har jag tagit för vana att berätta och informera – direkt. Det är rätt enkelt, berätta vad som är fel, vad som görs och berätta också om det finns en beräknad tidsplan för när felet kan vara åtgärdat – vilket de flesta kunder nu helt enkelt måste lära sig att det sällan gör. Det andra problemet med att beräkna något är att alldeles för många kunder tar det som ett löfte.

Del 3

En olycka kommer som bekant sällan ensam – inte den här olyckan heller. När uppkopplingen hemma gått hädan eller vart uppkopplingar nu går när de dör så fick jag just veta att vår leverantör av uppkoppling på kontoret, Bredband 2, också har problem så nu sitter jag här och inväntar driftsstörningar i Telias nät också. Det skulle liksom fullborda livet “off grid”.

Olyckor ska ju komma tre och tre lär någon ha sagt, eller om det är kändisar som dör tre och tre. Jag kan aldrig hålla reda på det där.

Del 4

Det är en switch som gått sönder meddelar Bahnhof till slut. Jag vet hur du fixar sånt – du tar en switch i handen, sätter dig i bilen och åker och byter den. Kan Bahnhof meddela det via telefon så kan de skriva ut det under driftsinformation också. Till Bahnhofs försvar ska sägas (för Bahnhof är en bra leverantör) att till skillnad från många andra leverantörer så skickade de ett mail och berättade att det var en driftsstörning, att de kontaktat sin samarbetspartner i Skellefteå för att fixa felet. Någon har förhoppningsvis fått order att göra det som ska göras – köra ut till vårt hus och byta switch.

Det där med information är viktigt för det handlar om att kunden blir synligjord. Bahnhof är bra på det, riktigt bra, och det är inte svårare än att om jag som kund får en bekräftelse på att de sett mitt ärende så räcker det långt.

*Dessbättre visade det sig att Bredband2s problem var lokalt. Det var några andra stackare som var utan uppkoppling. Jag skickar en tanke till deras supporttekniker. 

** Någon, oklart vem, åkte ut och bytte switch så nu rullar min uppkoppling på i raketfart (nåja) igen så att jag kan sitta där och svära över dålig tv-serier, sucka över alldeles för långsamma filmer och skrika åt tv-spelet som jag just förlorat i.

We have normality!

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen: