Nu samlar Google in ännu mer information om dig och det du gör ute på nätet

av | nov 4, 2023 | Mastodon, Nätfrihet

Google vill slopa cookies, de små filer om ursprungligen skapades för att lagra inställningarna för olika webbplatser men som sedermera används för att spåra, kartlägga och samla in data om oss. Förleds nu inte att tro, för en sekund, att sökjätten tänker sluta att kartlägga dig – tvärtom. Nu byggs ännu mer effektiva funktioner in i webbläsaren.

Google gör allt som är möjligt för att dölja viktig information, omdesignen av Google Chrome lindas in i vackra ord och slutligen döps hela den nya lösningen till “Privacy Sandbox”. Sökjätten vill på alla sätt få det att låta som att har kontroll, att du som användare väljer och att Google nu har vandrat över till den ljusa sidan.

Annonsplattform

Google lanserar en ny annonsplattform i den senaste versionen av Google Chrome, webbläsaren. Den nya lösningen samlar in varenda webbsida som du besöker och genererar en lista med olika reklamkategorier. De webbplatser som vill ha all den insamlade information behöver bara att be om den (och vara kunder hos Google) så skickas webbläsarens detaljerade information över.

Det här har presenterats i det som kallades “FLoC” som möttes av mycket hård kritik och som döptes om till “Topics API”. Kritiken har inte minskat, inte mojnat men Google är nu störst, har störst marknadsandel och flest användare i Google Chrome och behöver inte lyssna till kritik.

Detaljerad information

Det som Google nu presenterar som “a significant step on the path towards a fundamentally more private web” är något helt annat. Det är en ny plattform, ett nytt sätt att samla in mycket detaljerad information om dig som användare samtidigt som Google vill invagga dig i en falsk säkerhet och tro att du kan styra vad som samlas in.

Apple

Google använder fortfarande cookies och stöder fortfarande cookies men har insett att det är en väg som kan leda rätt in i en återvändsgränd vilket inte minst Apple har visat för sökjätten. När Apple införde en funktion för att stoppa vissa typer av cookies i sina operativsystem och webbläsaren Safari så fick Google kalla fötter. Medan Mark Zuckerberg skrek om monopol, att Apple dödade alla innovationer ute på nätet och var ett hot mot i stort sett allt så höll sökjätten käften och tog fram en ny lösning som det ska bli svårare att stoppa. Därför plockade Google först fram FLoC och sedan “Topics API”. Båda funktionerna och lösningarna har dömts ut av Electronical Frontier Foundation som “perhaps the most ambitious—and potentially the most harmful.” 

Du kan slå av en del av funktionerna – under Inställningar – “Privacy and Security,” och sedan vidare till “Ad privacy”. Frågan är om du verkligen då kan slå av all kartläggning då detta är Googles webbläsare – skapat av ett företag vars hela och bärande affärside är att smala in enorma mängder data om oss.

Svårigheter

Du gör naturligtvis som du vill men jag litar inte på en fläck på Google som nu bygger in avancerade kartläggningsfunktioner direkt i sin webbläsare med allt vad det innebär när det gäller svårigheter att skydda den egna informationen.

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen: