Nu har Elon Musk skitit i det blå skåpet – på riktigt

av | nov 19, 2023 | Krönikor, Mastodon

an empty room with a book shelf and a door

Elon Musk har upprepade gånger sagt och skrivit att han publicerar vad han vill på X, utan inskränkningar, censur eller granskningar. Ingen ska säga åt honom vad han får eller inte får publicera utan han publicerat det han vill har det hetat. Nu har han gjort det och skitit i det blå skåpet, på riktigt.

Elon Musks stöd för en antisemitisk konspirationsteori kan vara X dödsdom därför att om du ställer dig bakom en fullständigt vansinnig teori om att judar som grupp har understött och ställt sig bakom massinvandring av olika minoritetsgrupper och eldar på hatet riktat mot vita så är det inte ord i affekt utan det är en tydlig deklaration av vad du faktiskt tycker.

Du postar dessutom ett inlägg till stöd för en antisemitisk konspirationsteori en månad efter en terrorattack på civila i Israel och mitt under en pågående blodig konflikt och ett fullskaligt krig på Gazaremsan. I den debatten så ventilerar Elon Musk sitt stöd för hat riktat mot judar som grupp.

Onda

Den senaste affären och historien runt Elon Musk och X startade med att Media Matters avslöjade att annonser från en rad stora bolag publicerats i direkt anslutning till nazistpropganda. IBM reagerade direkt och stoppade sin annonsering vilket fick Elon Musk att posta ett nytt inlägg på X:

Kort därefter publicerade Elon Musk sitt stöd för anitsemitiskt propaganda:

Förintelseförnekare, rasister, fascister och nazister applåderade Elon Musks ställningstagande för det är vad det är – ett ställningstagande och en deklaration av de egna åsikterna.

Vita Huset

Vita Huset brukar normalt sett inte reagera eller kommentera pågående debatter, i synnerhet inte debatter ute i sociala medier.

“It is unacceptable to repeat the hideous lie behind the most fatal act of Antisemitism in American history at any time, let alone one month after the deadliest day for the Jewish people since the Holocaust,”

Andrew Bates, talesperson för Vita Huset.

X, den sociala tjänsten, har utrett publiceringen och placeringen av de aktuella annonserna och försökt försvara sig med att det var få användare som sett annonserna och deras placering.

“While we understand it’s not an ideal placement for any ad, the post itself had about 8,000 impressions.”

Det är garanterat inte det svar annonsörerna ville ha och speciellt inte sedan X och dess VD Linda Yaccarino upprepade gånger försäkrat att X vidtagit åtgärder, investerat i tekniska lösningar som ska se till att just detta inte inträffar.

Belastning

Nu har en rad stora bolag stoppat all annonsering på X och den sociala tjänsten har därmed förlorat vad som kanske är de sista resterna av något slags förtroende som funnits kvar hos de som bär in pengar och intäkter till X. Den sociala tjänsten och mikrobloggen börjar också i allt högre grad att ta formen av en ny version av Parlor, Truth Social och Gab – en plattform för högerextremister. huvudsakligen därför att ägaren, Elon Musk, så medvetet tycks vilja driva X i just den riktningen.

Elon Musk är i allt högre grad en belastning för Tesla, för Space X och för X. Hans agerande, hans uttalanden och det han skriver skadar bolagen direkt och då inte bara gäller varumärke och anseende. Elon Musk kostar bolagen pengar.

Frågan är hur alla Tesla-ägare känner sig när bolagets ägare ventilerar rasistiska åsikter på X och att det på faktiskt rätt goda grunder kan antas, eller i vart fall, misstänkas att karln är rasist?

Hur funderar styrelsen för Tesla, kan de ha kvar en chef som så påtagligt skadar hela bolagets anseende, även om Elon Musk råkar vara den största enskilda aktieägaren i bolaget?

Blå skåpet

Nu har Elon Musk skitit i det blå skåpet, på riktigt, och den här skandalen kommer vare sig han eller hans bolag att kunna skaka av sig lättvindigt. Speciellt inte som att Elon Musk nu tycks helt ha gått vilse i tron på sig själv och sin genialitet. Musk svar på Media Matters avslöjande är att han ska stämma Media Matters.

Elon Musk utmålar sig som en förkämpe för yttrandefriheten och han hävdar att alla ska få framföra det de vill men när kritik framförs mot X och mot honom själv så svarar han med det de flesta egotrippade män av hans kaliber gör – bussar sina advokater på alla med en annan uppfattning.

0 0 röster
Article Rating
Prenumerera
Nortis om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen: