REPORTAGET

Nu blåser det full orkan runt tech-världens mest hypade bolag – Open AI

av | nov 21, 2023 | Mastodon, Reportage

a close up of a cell phone in the dark

Tech-världens mest omskrivna och omdiskuterade bolag, Open AI, är inne i vad som närmast kan beskrivas som en orkan där hela företagets framtid står på spel. Turbulensen inleddes på fredagskvällen då bolagets styrelse meddelar att de inte längre har förtroende för en av företagets grundare och VD Sam Altman.

Open AI är bolaget som utvecklat ChatGPT, en chatlösning som kan svara på frågor, skapa texter och som snabbt blivit sinnebilden för det som kallas generativ AI. Lanseringen av ChatGPT blev också startskottet för det vi ser just nu – en hype och hausse runt AI och där AI implementeras i snart sagt vartenda program där det är möjligt.

Sparken

När Sam Altman sparkas av styrelsen på fredagskvällen så kommer beskedet mycket överraskande. Sam Altman själv tycks inte ha en aning om att hans dagar inom bolaget är räknade. Han ger en intervju tidigare i veckan men nämner ingenting om problem med styrelsen eller något annat. Han deltar även på en konferens utan att visa några tecken på att han är nära att tvingas att lämna det bolag han har varit med om att grunda. Fredags besked blir sedan inledningen på en serie händelser som nu lett fram till en situation där hela företagets framtid står på spel med en rad tvära kast och ett flöde av uppgifter inifrån ett bolag som läcker som ett såll.

Kort efter beskedet startar spekulationerna om varför Sam Altman sparkats. Styrelsen skriver bara:

“Mr. Altman’s departure follows a deliberative review process by the board, which concluded that he was not consistently candid in his communications with the board, hindering its ability to exercise its responsibilities. The board no longer has confidence in his ability to continue leading OpenAI.”

Det är vaga uppgifter men det antyds att Altman ljugit för sin styrelse eller i vart fall inte berättat och informerat styrelsen på det sätt som kan anses lämpligt för en VD. Därmed öppnar det för spekulationer om Sam Altman varit indragen i någon slags affär, om han uppträt olämpligt eller på annat sätt kan anses ha skadat Open AI.

Stöd

Altman får dock snabbt stöd, något som styrelsen inte tycks ha räknat med. Styrelseordföranden och medgrundare av Open AI Greg Brockman avgår direkt som en följd av styrelsens agerande och snart kommer stöd från techvärldens riktiga tungviktare.

Chefen för Microsoft Satya Nadella, som äger 49 procent av Open AI och som investerat runt 13 miljarder dollar i bolaget, ger Sam Altman sitt stöd:

Eric Schmidt, tidigare chef inom Google, ger också Sam Altman sitt stöd liksom flera andra viktiga namn inom AI och tech-branschen.

Helgen

Under helgen så meddelar flera nyckelpersoner inom Open AI, ledande utvecklare och chefer, att de kommer att lämna bolaget om Sam Altman inte återinsätts som VD. Därmed har krisen utvecklats från bråk om en VD till att handla om bolagets framtid. Experter på AI, duktiga utvecklare och chefer som kan leda arbetet växer inte på träd och om ett stort antal nyckelpersoner skulle lämna Open AI på kort tid så lär det blir svårt att ersätta dem utan att samtidigt tappa fart på utvecklingen av Open AIs olika produkter och tjänster.

Samtidigt kommer signaler om att styrelsen överväger att kalla tillbaka Sam Altman och det finns mediauppgifter om att både Sam Altman och Greg Brockman suttit i regelrätta förhandlingar med styrelsen under den gångna helgen.

Förhandlingarna tycks inte ge resultat samtidigt som drygt 90 procent av de anställda skriver ett brev till styrelsen och förklarar att de kommer att säga upp sig, lämna open AI om inte Sam Altman tas tillbaka – och hela styrelsen avgår.

Microsoft

Microsoft sitter inte overksamma. För deras del så handlar det om att räddas det som räddas kan av en stor investering och Satya Nadella anställer helt sonika Sam Altman och Greg Brockman som ansvariga för Microsofts utvecklingsdel för AI. Den störste enskilde ägaren har därmed anställt den sparkade VD:n och styrelseordförande i det bolag som de investerat 13 miljarder dollar i. Det är ett tydligt teckna på att Microsoft menar allvar med sin satsning på AI och det ruckar också på styrkeförhållandena inom området, AI. Microsoft har nu två av AI-världens verkliga nyckelpersoner anställda för att leda den egna verksamheten samtidigt som Microsoft också har försäkrat sig om att de båda (Altman och Brockman) inte startar ett nytt Open AI, plockar över i stort sett alla anställda inom nuvarande Open AI vilket skulle ha lett till att 13 miljarder dollar fått skrivas av och sättas upp på förlustkontot.

Ny VD

Styrelsen för Open AI meddelar ungefär samtidigt att Twitch tidigare CEO Emmett Shear värvats som ny VD för Open AI. Emmet Shear är AI-skeptiker till skillnad från Sam Altman och det tycks vara där skiljelinjen går mellan Open AIs styrelse och dess VD.

Open AI består av två delar, en kommersiell del som säljer Open AIs tjänster och en ideell del som ska står för utveckling och också vara en slags garant för att AI inte skenar iväg och blir ett hot mot sina egna användare. Det finns som bekant en rad experter och kunniga som hävdar att AI inte bara en en enorm möjlighet utan som också kan utvecklas till ett bli ett hot mot inte bara tech-industrin utan hela mänskligheten. Open AIs styrelse består till stor del av just forskare och kunniga inom området vilket ska, eller kan, vara förklaringen till att det skurit sig så totalt mellan Sam Altman och den egna styrelsen. Altman ska ha varit för positiv, inte ha insett riskerna utan drivit på utvecklingen i en riktning som styrelsen inte gillat.

Skapat värden

Altman anses ha underskattat och negligerat riskerna och det är där styrelsen anser sig ha förlorat förtroendet för sin VD. Hur märkligt det än kan låta så har Sam Altman låtit pengarna gå före etiken. Altman har snabbt skapat enorma värden i Open AI, gjort, många förmögna vilket borde göra vilken annan styrelsen som helst mer än nöjd men nu handlar det om en teknik som alltså kan hota hela mänskligheten och där den mera forskningsinriktade styrelsen dragit i handbromsen.

0 0 röster
Article Rating
Prenumerera
Nortis om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen: