Nej, du behöver inte kopiera och publicera inlägg på Facebook för att slippa betala

av | nov 12, 2023 | Mastodon, Socialt

Just nu sprids en uppmaning att klippa och klistra in ett inlägg på Facebook och Instagram för att slippa att betala en månadsavgift och slippa att få sina bilder och inlägg kopierade. Gör inte det – det är ett kedjebrev som sprider falska, felaktiga uppgifter.

Innehållet är snarlikt en rad andra liknande brev som hävdar att du som användare måste kopiera och skriva in det som ett eget inlägg. Det har publicerats liknande kedjebrev med falsk, felaktig information ända så långt tillbaka som 2012.

Den här gången är det vaga uppgifter om när den påstådda ändringen ska träda i kraft, vad den egentligen innebär och varför ändringen genomförs.

Kedjebrevet följer därmed samma mönster som tidigare brev – vaga uppgifter, vaga anklagelser och så en uppmaning om att klippa och klistra.

Tänk efter

Till att börja med så fungerar det inte att protestera med att publicera ett inlägg. Tänker efter – tror du att Facebook scannar av hela sitt innehåll för att hitta ett inklistrat inlägg från just dig för att sedan göra en notering om hur du vill ha det?

Facebook fungerar inte så och vill du ändra hur Facebook fungerar så gör du det i dina inställningar för ditt konto – inte via kopierade inlägg och kedjebrev.

Vidare – läs på det avtal som du godkände när du skapade ditt konto. Det är innehållet i detta avtal som gäller – inte vad som står i ett kopierat inlägg. Det ligger ett litet korn av sanning i kedjebrevet – Facebook och Instagram kommer att erbjuda betalda konton, i Europa, men de tecknar du dig för som för vilket annat konto som helst. Du väljer att betala – inte Facebook.

Slutligen – såvida du inte har angivit ett betalkort, ett kreditkort eller ett bankonto i dina kontoinställningar (de flesta av oss har inte gjort det) – hur tror du att Facebook ska ta betalt?

(Ursäkta den något raljanta tonen)

Kopiera inte inlägget, sprid det inte vidare – allt är en bluff.

0 0 röster
Article Rating
Prenumerera
Nortis om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen: