När kommer det en seriös gransning av UFO-fenomenet?

av | nov 19, 2023 | Krönikor, Mastodon

Jack Osborne, Ozzys son, har gått från bortskämt kändisbarn till att vara producent av tv-serier där spöken, hemsökta hus, övernaturliga ting och UFO undersöks. Det senare fascinerar många och den här typen av program har uppenbarligen en publik men varför kan vi inte få ta del av en seriös undersökning och inte amatörernas helafton?

Jack Osborne och två kompisar åker ut i öknen, i närheten av Skinwalker Ranch, även känd som Sherman Ranch, sydost om Ballard, Utah. Här pågår det, förtäljer myter och legender, en massa konstiga saker. Allt från UFOs till märkliga figurer som kan byta skepnad, ett smörgåsbord av allt det som Jack Osborne säger sig undersöka på ett vetenskapligt sätt.

Kameror

Det vetenskapliga i sammanhanget består i att sitta på en stol ute i öknen med mörkerkikare och kameror. Trion intervjuar också vittnen och hade det funnits en tillstymmelse till ett vetenskapligt och kritiskt förhållningssätt så hade det kunnat bli bra, seriös tv, men det blir istället ett exempel på det rakt motsatta.

– Tror du att det du har sett var ett UFO eller något andligt från urinnevånarnas ritualer, tillfrågas ett vittne.

Det här bara ett exempel på direkt ledande frågor som få forskare skulle ha ställt eller yttrat. Du frågar inte på det sättet helt enkelt.

Skugga

Kameran fångar sedan en skugga som försvinner när du lyser på den. Det är andliga varelser som kan byta skepnad fastslås det direkt och ännu mer övertygade blir trion då kameran fångar vad som ser ut som en skugga som rör sig mot deras bilar för att sedan vända och springa rätt ut i öknen. Det hittas spår efter  det de har sett och då är det ännu mera klart – det är en varelse som kan byta skepnad och beviset är att varelsen lyckas att gå en sträcka på 4-5 sekunder kortare tid än en person i filmteamet.

Får du en forskare att kalla det övertygande, heltäckande bevisning så är jag den förste att vika ned mig och erkänna att jag hade fel.

Så här fortsätter det i undersökning efter undersökning. Ledande frågor, blixtsnabba slutsatser och sedan bevis i form av suddiga, brusiga videosekvenser och bilder. Det görs inga försök att förutsättningslös söka efter förklaringar. Det är en förklaring som gäller.

Bevis

Osborne är inte ensam i den här genren och det finns en gemensam nämnare mellan alla program om spöken, gengångare, UFO, andliga ting och övernaturliga händelser – allt som fångas fångas på bild, rörlig eller stillbild, på ljudband eller som magnetiska fält tas som bekräftande bevis som skulle fått vilken forskare som helst att skratta högt. Ingen forskare som har för avsikt att klara den minsta, ytliga granskning skulle ha genomfört undersökningar på det här sättet. Forskare måste nämligen inte bara redovisa sina slutsatser utan hur de kommit fram till dem och hur alla data hämtats in. Slutsatser, metod, och analys ska redovisas.

Då duger det inte att fråga:

– Du tror att det är ett UFO va?

Tråkigt

Det finns också ett fullständigt glasklart svar på varför vi inte får se seriösa granskningar av vare sig övernaturliga fenomen eller UFO – det skulle bli oerhört tråkig tv. Vetenskapliga analyser kommer aldrig att locka någon större publik. Det är ett långsamt, tråkigt letande efter detaljer, saker som påverkar, som kan påverka och sedan göra beräkningar, räkna igen, kontrollräkna och kolla allt en gång till.

Handlar det sedan om att hitta förklaringar så räcker det inte med att sitta öknen, ta en öl eller två och förklara att varje skugga som rör på sig är något övernaturligt. Det här är dessutom billig tv ioch tittar du på streamingtjönsten Discovery så hittar du tiotalet olika tv-serier inom samma genre. Det är spöken, gengångare, andra, övernaturligt och UFO som ska undersökas på samma ovetenskapliga, seriösa sätt.

Vetenskap är inte underhållning och i de allra flesta fall så är vetenskap inte ens roligt mer än för de som är insatta men vore det inte intressant att åtminstone kunna närma sig frågan om vi är ensamma i universum?

Carl Sagan uttryckte det som – “om vi är helt ensamma i universum, vore inte det ett stort slöseri med allt utrymme?”

0 0 röster
Article Rating
Prenumerera
Nortis om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen: