REPORTAGET

Krönika: Det gick att lära gamla hundar att sitta – dags för ett byte

av | nov 19, 2023 | Mastodon, Reportage

Det tog bara några dagar sedan betalade jag för Fantastical och Cardhop. Därmed är bytet från Apple Kalender och Apple Adressbok fullbordat och det är en bekräftelse på att om du ska lyckas att slå dig in på en marknad där de flesta väljer de program och appar som följer med MacOS och iOS så måste vara bättre än Apple – och det är Fantastical och Cardhop.

Det här är inte mitt första försök och test av Fantastical. Jag har periodvis använt Flexbits kalenderprogram men till slut gått tillbaka till Calendar, Apples program – fram till nu då Fantastical faktiskt är ett bättre kalenderprogram, inte bara snyggare.

Slår samman

Fantastical slår samman Påminnelser (Reminders) och kalenderfunktionerna vilket är en stor fördel – inte minst när du ska välja en Widgets för macOS och iOS. Du har kalendern och Påminnelserna på en och samma plats och i ett och samma program/app. Flexbits widget för iOS är dessutom en av de bästa på hela marknaden. Du kan ställa in widgeten på detaljnivå, visa det du vill och även om den tar plats så ser du allt det behöver se för att hålla koll på allt du ska göra.

Full koll

Du kan lägga till och pricka av det du ska göra, möten, påminnelser och du har hela tiden full koll på vad du ska göra. Därför hr hag två widgets på min startskärm, min första skärm i min iPhone. Här har jag väder och hela min dag – i två widgets.

Fantastical är också en avsevärt mycket snyggare kalender än den inbyggda. För mig som designar saker så är utseendet och designen viktig – för att inte säga mycket viktig.

Kopplingen

Kopplingen och synkroniseringen mot iCloud fungerar dessutom mycket bättre. Framför allt så kan jag faktiskt få fram Påminnelserna i min Apple Watch, vilket inte fungerar med Påminnelserna i Apples egen app. Det är rena lotteriet huruvida jag får upp Reminders eller inte och oftast så tar det lång tid bara för att sluta i ett intet, dvs klockan visar inga påminnelser. Med Fantastical fungerar både kaldéerna och påminnelserna precis som de ska.

Cardhop

Cardhop kör jag mest för att programmet medföljer lite grand på köpet. Designen är lite mera slimmad och det går faktiskt snabbare att skapa nya kontakter – och hitta gamla så även Cardhop slår Apples eget program – inte med lika mycket som Fantastical men Cardhop är snäppet ch klassen bättre.

Betyg

Fantastical

Cardhop

Flexbit

Programmer kostar 4.75 dollar i månaden.

0 0 röster
Article Rating
Prenumerera
Nortis om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen: