Kommer den här AI-prylen bli den nya “iPhone-dödaren”?

av | nov 19, 2023 | Krönikor, Mastodon

Lösningen har döpts till Humane Ai Pin och det är en liten enhet med kamera, röststyrd med AI-funktioner som utmålas som ersättaren till våra smarta telefoner – en “iPhone-dödare”.

Humane Ai Pin kan läsa upp dina meddelanden, svara på meddelanden, svara i telefon, översätta, hålla reda på saker du ska göra – i stort sett allt det som du idag använder din iPhone till och så en rad andra funktioner. Humane Ai Pin utmålas som en revolutionerande ersättare till din smarta mobil och istället för att klicka och trycka på saker så ska du prata med den lilla dosan.

Bolaget har samlat in över 100 miljoner dollar i externa investeringar som leds av Imran Chaudhri som brukar framhålla att han tidigare jobbat inom Apple i 22 år.

Funktioner

Humane Ai Pin styrs och hanteras alltså med AI och den lilla dosan kan ta bilder, visa bilder (projektor)  direkt i din hand. Dosan kan läsa skyltar och instruktioner på olika språk och hjälpa dig att förstå andra såra, översätta. Humane Ai Pin kan hjälpa till med att hitta en bra restaurang i närheten av där du befinner dig, ange hur du ska ta dig till en plats och en rad olika funktioner.

Även om presentation nedan är allt annat än underhållande, tvärtom en torr, trist och alldeles för långsam historia, så tänker jag vara försiktig med att döma ut Humane Ai Pin. Jag gjorde misstaget med Windows 2.0 en gång i tiden och konstaterade “det här med att klicka på ikoner kommer aldrig att bli något”. Jag hade inte lärt mig särskilt mycket utan gjorde om blundern när iPhone lanserades – “trycka på skärmen med fingrarna, tveksam om det kommer att fungera”.

Prata

Jag tror däremot att Humane Ai Pin har en brant uppförsbacke av flera skäl. Den här typen av prylar som utmålas som universella lösningar på problem som inte finns lyckas sällan fånga en större publik eller en större skara köpare. De misslyckas ofta att leverera det som utlovas och sen var det här med att prata med dina prylar.

Vi har idag digitala assistenter, Siri, är ett exempel och det är en teknik som haft det lite svårt att slå igenom utanför kretsen som älskar teknik. Det finns ett motstånd mot att prata med dina elektroniska prylar och hur känns det att ha en pryl där du alltid måste göra det och där prylen svarar, hela tiden – oavsett om du är ute i en publik offentlig miljö eller inte?

Alla meddelanden, alla SMS, lämpar sig inte för att läsas upp i matvaruaffären, för att ta ett exempel, därför att du inte bör dela allt med alla – vilket du gör om du inte vill ta omvägen med att projicera meddelanden i handen.

Kamera

Humane Ai Pin ska alltså ersätta allt det en smart mobil kan göra idag men det finns ett viktigt men, eller snarare flera. Låt oss börja med kameran – den kan ta bilder och videor men det är ingen kamera som du lyfter och pekar mot det du vill fotografera. Utan att ha testat enheten så ställer jag mug tveksam till att den faktiskt kan ersätta kameran i din mobiltelefon.

Humane Ai Pin har inte heller några appar så du kan inte installera spel eller andra appar som du vill ha. Du är helt utelämnad till huruvida Humane Ai Pin har stöd för dina favoritfunktioner och tjänster eller inte. Du är låst till Humane Ai Pin och bara till Humane Ai Pin.

I sin presentation så säger Humane Ai Pin att du slipper leta efter och ladda ned appar som du vill ha vilket är felaktigt antagande – det är precis och exakt det vi vill göra med våra smarta mobiler. Vi laddar ned och testar appar därför att det är en del av hela kulturen runt våra smarta mobiler. Ingenting, absolut ingenting får mig att tro att vi konsumenter med ens är beredda att överlåta det i händerna på AI och mjukvara.

Meddelande

Ponera att du ska svara på ett meddelande men inte vill eller kan prata. Hur ska du då skriva ditt textmeddelande?

Jo, med en hand på ett tangentbord som visas i handlflatan.

Hur ska du redigera dina bilder och dina videor innan du laddar upp dem till Instagram, Facebook eller någon av de andra sociala mediatjänsterna?

Hur ska du konsumera saker – titta på videor, bilder?

Även om Humane Ai Pin utmålas som en universell ersättare som ska kunna klara allt så kommer inte en liten platt sak som du ska sätta på kläderna, utanpå, och prata med att ersätta din smarta mobil helt enkelt därför att Humane Ai Pin inte kan allt det en smart mobil, din iPhone, kan och klarar av.

Sen var det här med presentationen ovan – ska du väcka uppseende, locka köpare och kunder – söv dem inte med en utdragen presentation som är lika engagerande som en rak sinuskurva. Imran Chaudhri må ha jobbat inom Apple i 22 år men han är ingen Tim Cook och han är inte ens i närheten av Steve Jobs.

Så kommer vi alla att ha en Humane Ai Pin på oss inom en nära framtid?

För att citera den kände filosofen doktor Dängrot:

– Äsch, jag är skeptisk!

Jag har å andra sidan haft fel förr, jättefel.

0 0 röster
Article Rating
Prenumerera
Nortis om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen: