REPORTAGET

Här är Magasin Mackens guide för dig som ska köpa en ny iPad

av | nov 19, 2023 | Mastodon, Reportage

iPad, den stora, platta datorn, en konsumtionsenhet i första hand men också en enhet som i vissa lägen kan ersätta din dator. Så vilken ska du följa? Här är Magasin Mackens guide för att köpa iPad.

iPad är en enhet för att konsumera och kommunicera – i första hand. Det är inte en enhet som fullt ut kan ersätta en Mac, stationär eller bärbar även om Apple envist biter sig fast vid att en iPad Pro är en laptop. I mina ögon så är en iPad Pro en dyr iPad – inte mer och det är inte en enhet som kan ersätta en MacBook Air eller en MacBook Pro. Därmed inte sagt att en iPad inte kan ersätta en traditionell dator.

Ersätta

Ponera att du kommunicerar med din enhet – en iPhone eller din Mac. Du svarar på mail, skickar och tar emot meddelanden, skriver inlägg i sociala medier och du betalar räkningar, köper saker på nätet, tittar på film, läser och gör det vi alla gör på nätet – i första hand. Du skriver lite, redigerar en och annan bild, lite, men du producerar inte med din dator. Du har inget större behov av att kunna redigera bilder, skapa grafik, skriva kod eller redigera videor.

Då kan du ersätta din Mac med en iPad.

Skapar du saker, du skriver mycket, du redigerar bilder, videor, skriver kod och så vidare så är en iPad inte en ersättare för din dator.

Ungefär där går skiljelinjen.

Konsumtion

Det ligger inget nedsättande i att säga att en iPad är en enhet främst avsedd för konsumtion. Det är det de flesta av oss gör ute. på nätet och som sådan så är en iPad en flexibel och riktigt bra enhet. Läser du mycket så är en iPad mini en relativt lätt, smidig enhet för att läsa böcker, tidningar, inlägg i sociala medier och så vidare.

Vill du ha en lite större skärm därför att du tittar på tv. streaming, video och film så kan det vara en god ide att titta på en iPad eller en iPad Air – och så vidare.

Vill du ha en smidig ersättare för en bärbar Mac så finns det lösningar där du lägger till några tillbehör för att “skapa” precis den enhet du är ute efter. En iPad kan alltså ha många utseenden och många funktioner.

iPad

iPad Pro, i alla sina former och modeller väljs bort. Det är förvisso mycket kraftfulla enheter men det är också mycket dyra enheter. Nästa val du bör fundera på är om du klarar dig med en Wifi-modell eller om du vill ha en iPad med eget SIM-kort. Det senare ger en ehtyet som du kan ha med dig och ha tillgång till en uppkoppling i stort sett var du än befinner dig. Det är smidigt men det kostar. prisskillnaden handlar om tusenlappar och tänk på att om du rör på dig mera sällan med din iPad så kan du alltid dela uppkoppling med din iPhone.

Nästa val är mängden lagring. Här är 128GB i underkant därför att det i princip är en bärbar dator vi pratar om. Minst 256GB är rekommendationen. Då det är en bärbar enhet – Apple Care rekommenderas så slipper du köpa en ny iPad eller laga den om olyckan är framme.

Välja iPad

iPad Air – nästan lika kraftfull med lika mycket prestanda som iPad Pro men till ett avsevärt mycket lägre pris är en iPad som passar de flesta mycket bättre.

iPad mini – den lilla iPad-modellen som har förvånansvärt mycket kraft och prestanda men som väger mindre och som är lite smidigare att ha med sig.

iPad – den klassiska modellen med stor skärm, fullt tillräckligt med prestanda och kraft men till ett lägre pris.

Det är de tre modeller som rekommenderas.

Bärbar

Är du ute efter en ersättare för en bärbar dator så rekommenderas en iPad Air, med externt tangentbord och en penna.

iPad Air, 256GB, Wifi
Logitech penna
Logitech tangentbord
Pris: 13 731 kronor, cirka

Det här är så nära en bärbar Mac som du kan komma till ett pris som ligger flera tusenlappar under vad en motsvarande MacBook Air kostar. Apples egna tangentbord och penna väljs bort – Logitechs alternativ är minst lika bra – och billigare.

iPad mini, 256Gb, Wifi
Pris: 9 723 kronor

iPad, 256GB, Wifi
Pris: 7 239 kronor

Observera att priserna ovan är utan Apple Care – vilket rekommenderas. Kostanden för Apple Care tillkommer alltså.

En modell för den som ställer lite högre krav, som vill ha en enhet som ligger nära en bärbar Mac. En modell för dig som konsumerar och så ett budgetval där plånboken fått lite mera genomslag.

 

0 0 röster
Article Rating
Prenumerera
Nortis om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen: