REPORTAGET

Här är Magasin Mackens guide för dig som ska köpa en Apple Watch

av | nov 19, 2023 | Mastodon, Reportage

person wearing silver aluminium case Apple Watch with white Sports Band

Apples klocka, Apple Watch, är världens mest sålda, smarta klocka, alla kategorier. Enbart Apples verksamhet gällande Apple Watch omsätter mer pengar än hela den samlade klockindustrin i Schweiz. Apple Watch är en av de mest sålda och mest populära enheterna i sitt slag. Så här väljer du rätt Apple Watch.

Apple Watch Ultra

Detta är inte klockan för vem som helst och det är inte bara priset, en god bit över 10 000 kronor, som gör det till en speciell klocka för en speciell målgrupp. Apple Watch Ultra har specialfunktioner, djupmätare, termometer och en rad andra funktioner som anpassats mot en målgrupp om springer, cyklar, klättrar och som vistas ute i naturen. Aktiva människor, mycket aktiva människor som behöver en klocka som tål tuffa tag. Därför är det inte en klocka för alla och därför finns den inte med i Magasin Mackens rekommendationer, inte för att det är en dålig klocka, tvärtom det är en mycket bra klocka men den är avsedd för en liten, smal målgrupp. Av samma skäl så har Hermés-modellerna valts bort. Där får du betala massor för designade armband.

Magasin Macken har även plockat bort modellerna i rostfritt stål, inte för att det är något fel på materialet utan för att även de modellerna är dyrare. Vi har försökt göra en avvägning mellan pris och funktion på samma grunder som när det gäller Apple Watch Ultra och övriga dyrare modeller.

eSIM eller inte

eSIM är elektroniskt SIM-kort som gör att en Apple Watch fungerar som en fristående enhet och den är då inte beroende av att ha en iPhone i närheten. Det är den första funktionen som du bör fundera på om du behöver därför att du får betala runt 1 500 kronor extra för den funktionen. Till den kostnaden tillkommer också en månadskostnad för ett extra SIM-kort.

Fördelen är att du kan göra en massa saker med din klocka – som du kan göra med din iPhone. Du kan ta emot och ringa samtal, spela musik, kolla meddelanden och epost med mera då klockan kan koppla upp sig utan att göra det via din iPhone. Å andra sidan – har du alltid med dig din iPhone så kan funktionen vara onödig och bara kosta en massa extra pengar.

Valet

Valet står, sedan vi filtrerat bort Ultra- och Hermes-modellerna, mellan Apple Watch 9 eller en Apple Watch SE.

Apple Watch SE

Pris: från 3895 kronor
Pris: från 4 595 kronor

Apple Watch 9

Pris från: 5 695 kronor
Pris: från 6 895 kronor

Priserna varierar npgot beroende på vilken storlek och vilket armband du väljer så se priserna ovan som riktmärken.

Funderar på på färger armband och hur klockan ser ut så har Apple det som kallas Apple Watch Studio där du kan sätta ihop olika kombinationer.

Apple Care

Magasin Mackens stående rekommendation, för alla mobila enheter i allmänhet och i synnerhet enheter som du alltid bär med dig, är att alltid skaffa  Apples extraförsäkring – Apple Care. Du sk hoppas att aldrig behöva att använda försäkringen men när du kan behöva att göra det så betalar du bara en mindre summa och kan få, om en allvarligare olycka är framme, få en helt ny enhet. Det gäller inte för alla typer av skador och inte alltid men Apple Care har ett bra, omfattande skydd som kan vara skillnaden mellan åtskilliga tusenlappar och bara några hundralappar.

Apple Watch Ultra

Apple Watch Ultra 2 kostar 11 495 kronor och därför finns den inte med i Magasin Mackens rekommendationer trots att det är en avancerad, stryktålig och oerhört bra klocka. Du har en batteritid som sträcker sig över flera dagar, en stor, tydlig skärm och du har en rad extrafunktioner – vattendjup, temperatur, vattentålig ned till 100 meters djup, dammtät, Action Button, dubbla högtalare, fler vyer med fokus på träning och rörelse men, det är en stor klocka, 49 mm och den kostar nästan tre gånger mer än de modeller vi rekommenderar ovan.

0 0 röster
Article Rating
Prenumerera
Nortis om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen: