Avslöjande: Apple tar en rejäl del av Googles intäkter från sökmotorn

av | nov 18, 2023 | Mastodon, Nyheter

person using macbook pro on table

Google betalar hela 36 procent av intäkterna från sökmotorn med samma namn till Apple för att få vara förinställd sökfunktion i iOS, iPadOS och macOS. Det avslöjade ett av vittnena i den pågående rättegången i USA där det amerikanska justitiedepartementet stämt sökjätten.

Justitiedepartementet menar att Google bryter mot amerikanska konkurrenslagar genom avtal med andra andra Apple, genom affärsmetoder, begränsade funktioner och algoritmer och att sökjättens sätt att sköta sina affärer i en förlängning skadar amerikanska konsumenter då konkurrensen på marknaden inte fungerar.

Rättegången har pågått redan sedan mitten av september men har till stora delar nästan helt gått under svenska mediers nyhetsradar, trots flera anmärkningsvärda uppgifter och avslöjanden om hur Google driver sin verksamhet.

Avslöjade

En del i justitiedepartementets granskning är avtalet mellan Google och Apple där sökjätten betalar för en viss exklusivitet i iOS, iPadOS och macOS. Google är satt som standardsökmotor i Apple olika operativsystem vilket betyder att användare måste göra ett aktivt val, ändra i inställningarna om de ill byta sökmotor. Tidigare har det framkommit att Google betalar Apple i storleksordningen 20 miljarder dollar, per år, men det har inte framgått hur mycket det är av Google totala intäkter för sökningar via Google sökmotor.

Nu vet vi det. Kevin Murphy, professor vid University of Chicago, avslöjade siffrorna, under sitt vittnesmål till Googles försvar och det var sannolikt uppgifter som vare sig Google eller Apple hade önskat skulle offentliggöras därför att nu är alla väsentliga delar av avtalet kända.

Bloomberg

Apples vinst

Även om det är vanskligt, och kanske rent av felaktigt, att bryta ut siffrorna och sätta in dem i ett annat sammanhang så är det intressant att konstatera att avtalet omfattar mer ön 10 procent av Apples totala vinst, på årsbasis. Mer än en tiondel av Apples redovisade vinst kan sägas utgöras av Googles pengar – om du vill förenkla resonemanget – pengar som kommer från en känd (ökänd?) datatrålare vars verksamhet Apple på en rad andra sätt försökt att motverka via funktioner i de operativsystem där Google har en viss exklusivitet.

 

Naturligtvis borde Apple säga nej till Google och avstå sökjättens miljarder

0 0 röster
Article Rating
Prenumerera
Nortis om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen: