REPORTAGET

Är dina AirPods billiga kopior? Så här kontrollerar du dina hörlurar.

av | nov 19, 2023 | Mastodon, Reportage

Det florerar falska AirPods, kopior som är så välgjorda att det kan vara svårt att skilja dem från Apples riktiga små hörlurar. De är välgjorda kopior ända ned till förpackningen och serienummer, som inte är ett riktigt serienummer.

Det finns stora pengar att tjäna då just AirPods är de små hörlurar som det säljs mest av och det är det vanligaste tillbehöret bland Apple-användare. Apples AirPods är alltså mycket populära och som de kvalitetsprodukter de är också dyra. Använder du billiga komponenter, struntar i alla tester och kvalitetskrav så går et att tillverk akopior får en bråkdel av det AirPods kostar, riktiga AirPods. Här finns pengar att tjäna för bedragare.

AirPods finns ofta med på reor, kampanjer med prisnedsatta produkter från Apple och handlar du av en seriös butikskedja eller frpn en seriös näthandlare så tar du en mycket liten risk. Seriösa återförsäljare köper inte in sina produkter från vem som helst och skulle det mot förmodan visa sig vara falska kopior så kan du lugna räkna med att få dem utbytta mot den riktiga produkten.

Via andra webbplatser däremot, där begagnade produkter säljs av privatpersoner kan det bli svårare – och inte sällan så ligger priserna också så lågt att det är lätt att föreledas till att ro att du gör ett riktigt klipp. Det är här de flaska kopiorna finns.

Så här kan du känna igen en kopia.

Förpackningen

Börja med att noga granska förpackningen. Även om förpackningarna blivit bättre så kan de ha stavfel, ha en felaktig meningsbyggnad eller ha varumärken stavade fel.

“Compatible with iOS device, iPadOS device, Apple Watch or Mac with the latest software Works with Qi-certified chargers.”

Här saknas en punkt efter software och före Works och det finns flera, små, enkla fel som är avslöjande.

På den tyska marknaden så har det hittats falska AirPods där ordet “umlauts” saknas. Franska kopior anger operativsystemet för iPad som ipadOS – inte iPadOS. Det är små fel, knappt märkbara fel om du inte vet om det och letar efter just de här felen.

Serienummer saknas också i många fall men det har dykt upp kopior med ett riktigt serienummer. Problemet är att serienummret tillhör en uppsättning äkta AirPods och kollar du serienumret så kommer det att avslöjas som ett felaktigt serienummer.

Handböcker och instruktioner

Kontrollera också alla tillbehör, sladdar, kablar och handböcker. Kopiorna innehåller inte sällan tryckt material som inte ser särskilt välgjorda ut. Text, siffror och annat kan framstå som lite suddiga. Förmodligen därför att äkta handböcker kopierats och fotograferats av.

Kontrollera också vilken version av mjukvaran, firmware, som anges:

  • AirPods Pro, 2:a generationen, USB-C: 6A305
  • AirPods Pro, 2:a generationen, Lightning: 6A305
  • AirPods Pro, 1:a generationen: 6A300
  • AirPods, 2:a och 3:e generationen: 6A300
  • AirPods Max: 6A300
  • AirPods, 1:a generationen: 6.8.8

Observera att detta är de aktuella versionerna, november 2023.

Anslut

När du ansluter AirPods till din Mac, din iPad, iPhone eller AppleTV så anges direkt vems AirPods det är, eller om de är helt nya och animeringen ska visas. Kopiorna visar istället ett meddelanden om att du ska trycka bak på skalet för att de ska unna anslutas.

Slutligen – anslut de AirPods du tänkt köpa. Du ska kunna ställa in hur ljud ska hanteras – om du ska använda brusreducering exempelvis.

Får du inte upp de här inställningarna så är det ett tydligt tecken på att de AirPods du tänkt köpa inte är äkta vara. Från och med iOS 16 så kommer det också upp en varning när du försöker ansluta falska AirPods som säger att härlurarna inte kan verifieras.

 

0 0 röster
Article Rating
Prenumerera
Nortis om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen: