Apple beskriver Android som en – gigantisk spårnings-maskin, det är väl ingen nyhet?

av | nov 5, 2023 | Mastodon, Nätfrihet

silver Android smartphone

Det pågår en rättegång i USA där det amerikanska justitiedepartementet har stämt sökjätten Google för brott mot de amerikanska konkurrenslagarna. I rättegången så har avtalen mellan Google och flera tillverkare, däribland Apple, avhandlats och en mängd interna dokument har offentliggjorts – i ett av dem kallar Apple Android för “a massive tracking device” vilket fått stor uppmärksamhet i amerikansk medier.

Apples ordval har alltså blivit en stor nyhet i USA men är det egentligen en nyhet överhuvudtaget?

Det är vad Android är.

Googles operativsystem är en viktig källa för att samla in data om användarna. Kombinerat med Googles övriga tjänster, sökmotorn, Google Dokuments, sökjättens molnlösningar, Google Home, Echo-högtalare och Google Chrome så utgör allt det en plattform för att spåra, samla in data och kartlägga allt en användare gör. Det är en stor datatrålare.

Det är ingen nyhet.

Det är ingen hemlighet att Googles affärsidé är att samla in data, packa om den till paket som erbjuds reklamköpare. Google använder informationen för att mejsla ut målgrupper som annonsörer sedan kan få köpa tillgången till. Det är det Google säljer, reklam riktad mot en viss målgrupp.

För att kunna göra det så använder sökjätten en rad olika metoder och tjänster. I sitt batteri av verktyg finns allt från molntjänster till mjukvara varav operativsystemet Android och webbläsaren Google Chrome är två viktiga delar. Google har smarta högtalare Echo som subventioneras då en högtalare hemma hos folk är guld värd i det här sammanhanget. Det gäller även Chromecast som är Google motsvarighet till AppleTV.

Konkurrent

När Apple lanserade iOS och sin första iPhone så kom det inte som en överraskning för Google men det var en synnerligen ovälkommen bekräftelse på att Googles dominans hotades högst påtagligt. Därför skapades, eller kanske snarare, köptes Android. Avsikten var att se till att Apple inte blev för dominerande för mobila enheter därför att det skulle hota Googles datainsamlande.

Sen är det djupt ironiskt, och ett hyckleri, att Google betalar Apple mest miljarder, i dollar, för att få vara standard som sökmotor i macOS, iPadOS och iOS. Det är ett förhållande och ett avtal som också granskas under rättegången. Hyckleriet består naturligtvis i att Apple säger sig vilja skydda användarnas integritet samtidigt som Apple tar emot miljarder dollar, årligen i ersättning från Google.

Ingen nyhet

Så att Android är en gigantiskt spårningsmaskin är ingen nyheter. Det har Android alltid varit.

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen: