Skillnaden mellan teori och praktik – eller boom it just works … not!

av | okt 29, 2023 | Krönikor

person using computer on table

Du sitter där med din iPhone och upptäcker att det lokala nätet har gått ned. Du har ingen uppkoppling mot nätet längre vilket inte borde orsaka mer än lätt hicka eftersom din telefon har stöd för 4G och 5G. Din telefon borde rimligen upptäcka att routern den är ansluten mot saknar internetuppkoppling – och mycket riktigt i inställningarna visas med gul text att kontakt med nätet saknas.

I teorin ska nu din telefon byta uppkoppling, gå över till 4G/5G automatiskt och min fråga är – har någon någonsin fått det att fungera så smidigt och automatiskt som Apple brukar påstå?

Jag har aldrig, med alla mina iPhone modeller och versioner av iOS, fått det att fungera , med mindre än att jag måste starta om WiFi-anslutningen i inställningarna – lite för ofta för att funktionen ska gå att låta på.

Missförstå mig rätt nu – det fungerar ibland, och ibland inte – fast det ju borde fungerar jämt.

Tillbaka

I teorin så ska din iPhone sedan upptäcka att nätet via routern kommit tillbaka (när och om den gjort det) – och alltså byta uppkoppling till den snabbare hastigheten och min fråga är – har någon någonsin fått det att fungera, smidigt, enkelt och lätt?

Du ska dela uppkoppling, så kallad Hot Spot – fungerar det alltid eller måste du också starta om Hot Spot då och då?

Dela filer mellan enheter med AirDrop – jo, det fungerar för det mesta men långt ifrån alltid vilket slutar med att du måste skicka filerna till dig själv.

Synkronisering

En gång I tiden fingerade synkroniseringen i det närmaste perfekt mellan alla mina enheter – så inte längre. Påminnelser hickar, hackar och fungerar inte klockrent i min Apple Watch (ursäkta det dåliga skämtet) – jag kan se påminnelser, jag får påminnelser men jag kan inte klicka upp den och bocka av dem.

När jag tagit min medicin och bockat av den så borde ikonen byta färg och form – det gör den inte längre och det är ett problem som hängt med sedan den senaste stora uppdateringen.

Det är inga stora saker och visst fattar jag att uppdateringar, stora uppdateringar leder till buggar men en hel del av de här lätt irriterande sakerna har funnits ända sedan iOS 15 – och det är som bekant ett tag sedan. En del irriterande problem har hängt med längre än så.

Signaturer (mail) i iOS och iPadOS exempelvis. Signaturer i macOS fungerar felfritt – du kan byta och hoppa mellan signaturer utan att bilder faller bort. Det gör de numera i iOS och iPadOS och det har inte fungerat sedan 4-5 versioner bakåt.

Listan

Så det där “boom ut just works” är det liksom lite si och så med och listan på småsaker som borde fixas börjar att bli lite väl lång nu Apple. Den börjar bli så lång att jag börjat fundera på hur det är med kvaliteten på de mjukvaror som Apple utvecklar. Jag ska inte påstå tvärsäkert att det vara bättre förr – det var det förmodligen inte men i uppdateringsprocessen tycker jag mig se tendenser till att det tar ganska lång tid, ganska många uppdateringar innan Apple fått bort det mesta av problemen. Detta trots ett utökat betatestprogram där i sort sett alla vill och törs kan köra betaversioner.

Med många som testar nya kommande versioner så borde problem “tvättas bort” innan lanseringen. I skrivande stund så dras Apple Watch med batteriproblem ett problem som rapporterades under de två senaste betaversionerna.

Boom out just works – nej det gör ju inte det Apple!

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen: