Så kan du kolla om en webbplats samlar in data om dig

av | okt 21, 2023 | Mastodon, Nätfrihet

Vilka webbplatser samlar in data om dig? Vilka kartlägger allt du gör och vilka webbplatser skickar informationen visare till de stora datatrålarna?

Blacklight, en tjänst på nätet, ger dig snabbt svaret.

Blacklight scannar igenom en webbplats, den du anger, och kontrollerar vilka tjönster som finns anslutna, vilka data som samlas in, hur informationen samlas in och om den skickas vidare.

En sekretessinspektör för webbplatsen i realtid

Vem kikar dig över axeln när du arbetar, tittar på videor, lär dig, utforskar och handlar på internet? Ange adressen till vilken webbplats som helst, så kommer Blacklight att skanna den och avslöja den specifika användarspårningstekniken på webbplatsen – och vem som hämtar din data. Du kan bli förvånad över vad du lär dig.

Magasin Macken

Låt oss ta den här webbplatsen som ett exempel:

Magasin Macken har inga anslutningar till X (Twitter), Facebook eller Google. Inga data samlas in för att skickas vidare till annonsörer och all statistik som samlas in används enbart för eget, internt bruk.

Det finns en så kallad “ad tracker” – One Signal – vilket är den notisfunktion som används – inga andra.

I snitt är det färre “ad trackers” än genomsnittet.

Notera

Kom nu ihåg att Blacklight söker efter tredjeparts-funktioner, script och trackers vilket inte är detsamma som att en webbplats inte samlar in data om dig på andra sätt. Det kan sägas vara en tydligt indikation på om en webbplats kartlägger dig eller inte.

Nyheter

Aftonbladet.se

1 ad tracker
2 third party cookies

Expressen.se

Blacklight did not detect any third-party user tracking technology present on this website. This can mean that this website is not tracking users. This is true of privacy-protecting sites and also of some websites that collect a lot of first-party data.

Norran.se

Canvas fingerprinting was detected on this website. This technique is designed to identify users even if they block third-party cookies. It can be used to track users’ behavior across sites. This technique was used by six percent of popular sites when we scanned them in September 2020.

Blacklight detected a script loaded from norran.se doing this on this site.

It secretly draws the following image on your browser when you visit this website for the purpose of identifying your device.

svd.se – Svenska Dagbladet

1 ad tracker
2 third party cookies

dn.se – Dagens Nyheter

Blacklight did not detect any third-party user tracking technology present on this website. This can mean that this website is not tracking users. This is true of privacy-protecting sites and also of some websites that collect a lot of first-party data.

svt.se – Sveriges Television

Blacklight did not detect any third-party user tracking technology present on this website. This can mean that this website is not tracking users. This is true of privacy-protecting sites and also of some websites that collect a lot of first-party data.

sverigesradio.se

1 ad tracker
1 third party cookies

nyheter24.se

13 ad trackers
21 third party cookies
This site allows Google Analytics to follow you across the internet.

omni.se

2 ad trackers
1 third party cookie

idg.se

1 ad tracker

tv4.se

6 ad trackers
3 third party cookies
This website could be monitoring your keystrokes and mouse clicks.

Politik

regeringen.se

The inspected website contacted some well known actors in the ad-tech industry. Not all of these loaded trackers, so they may be different from those listed in the tests section above.

riksdagen.se

Blacklight did not detect any third-party user tracking technology present on this website. This can mean that this website is not tracking users. This is true of privacy-protecting sites and also of some websites that collect a lot of first-party data.

sverigedemokraterna.se

1 ad tracker

moderaterna.se

1 ad tracker

socialdemokraterna.se

Blacklight did not detect any third-party user tracking technology present on this website. This can mean that this website is not tracking users. This is true of privacy-protecting sites and also of some websites that collect a lot of first-party data.

liberalerna.se

2 third party cookies

centerpartiet.se

3 ad trackers

vansterpartiet.se

1 ad tracker

miljopartiet.se

Blacklight did not detect any third-party user tracking technology present on this website. This can mean that this website is not tracking users. This is true of privacy-protecting sites and also of some websites that collect a lot of first-party data.

piratpartiet.se

Blacklight did not detect any third-party user tracking technology present on this website. This can mean that this website is not tracking users. This is true of privacy-protecting sites and also of some websites that collect a lot of first-party data.

kristdemokraterna.se

Blacklight did not detect any third-party user tracking technology present on this website. This can mean that this website is not tracking users. This is true of privacy-protecting sites and also of some websites that collect a lot of first-party data.

Myndigheter och övriga

polisen.se

Blacklight did not detect any third-party user tracking technology present on this website. This can mean that this website is not tracking users. This is true of privacy-protecting sites and also of some websites that collect a lot of first-party data.

apoteket.se

1 ad tracker

We found this website capturing user keystrokes.

The inspected website contacted some well known actors in the ad-tech industry. Not all of these loaded trackers, so they may be different from those listed in the tests section above.

Bloggar

sandrabeijer.se – Sandra Beijer

3 ad trackers

The inspected website contacted some well known actors in the ad-tech industry. Not all of these loaded trackers, so they may be different from those listed in the tests section above.

Detta gäller för alla de bloggar som ligger på elle.se.

swedishnomad.se – reseblogg

1 ad tracker

klimatupplysningen.se

Blacklight did not detect any third-party user tracking technology present on this website. This can mean that this website is not tracking users.

Teknikveckan.se – nyhetsblogg

7 ad trackers
4 third party cookies

 

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen: