AppleTV+ växer och visar att kvalitet fortfarande fungerar

av | okt 14, 2023 | Mastodon, TV och Film

Ända sedan AppleTV+ lanserades så har tv-kritiker och proffstyckare funderat över hur de ska se på Apples tv-tjänst. Det har skrivits otaliga texter om att Apple måste köpa in en katalog med titlar, att tjänsten annars är för tunn och erbjuder för lite innehåll – ändå växer AppleTV+.

AppleTV+ är de facto mindre än de övriga tjänsterna. Utbudet är betydligt mera begränsat då Apple i stort sett “bara” erbjuder egenproducerat material. Påkostat, kända skådespelare och vad som kan rubriceras som kvalitet – inte kvantitet. I en hårdnande konkurrens så finns det mer en än skribent som hävdat att Apple kommer att misslyckas, att AppleTV+ kommer att vara en av de kanaler och tjänster som kommer att slås ut.

Färska siffror

Siffrorna kommer från JustWatch:

  1. Amazon Prime Video: 22% (+1%)
  2. Netflix: 21% (+1%)
  3. Max: 15% (same as before)
  4. Disney+: 12% (-1%)
  5. Hulu: 11% (same as before)
  6. Paramount +: 8% (+1%)
  7. Apple TV+: 7% (+1%)
  8. Others: 4% (-3%)

Apple har drygt 7 procent av de amerikanska marknaden där det är noterbart att Amazon Prime Video nu har passerat Netflix. Båda har ökat med runt en procent. Max, tidigare HBO, ligger kvar på 15 procent, Disney har backat medan Apple alltså har ökat med en procent.

Svenska marknaden

Den svenska marknaden däremot ser lite annorlunda ut:

Här är Netflix fortfarande störst, även om Disney ser ut att knappa in med Amazon på en tredjeplats. Siffrorna ovan är från juli i år. På den svenska marknaden så är Apple små, huvudsakligen så handlar det om abonnemang inom ramen för Apple One.

På den svenska marknaden så är det CMore, ViaPlay och HBO Max som tappar marknadsandelar medan Disney och Amazon ser ut att ha börjat att plana ut. Totalt sett så är den svenska marknaden svajig och konsumenterna tenderar till att börja att se över sina abonnemang och säga upp dem. Det har CMore och ViaPlay fått erfara. Där tecknas abonnemang på sportpaketen under säsong och sägs upp mellan säsongerna. Intressant är också att AppleTV+ ökar även på den svenska marknaden, inte mycket, men alltfler hittar till Apples tv-tjänst som också fått lite mer uppmärksamhet i medierna. Detta i takt med att HBO Max, som tidigare stått för kvalitet, nu alltmer börjar att se ut som Discovery med spekulativa, billiga dokumentärer, tävlingsprogram, realitysåpor och spökjägare. Samma utveckling som Netflix som nu ser ut att fyllas med snarlikt material. Här är det kvantitet som går före kvalitet.

På en marknad med ett stort utbud, massor att titta på, så står sig Apples tv-tjänst med kvalitet.

Sport

Det ser också ut som att Apple tänkt ta en helt annan väg för att locka tittare och abonnenter än konkurrenterna. Apple satsar på sport och har idag rättigheterna för den amerikanska fotbollen (soccer) för streaming och har varit och nosat på både den brittiska och den tyska högstaligan. Det finns uppgifter om att Apple tittat på Formel 1, den amerikanska collegeidrotten och flera andra sporter. Som ett led i den satsningen så uppges det att Apple varit med om att locka över Lionel Messi till den amerikanska ligan MLS vilket ska ha gett i storleksordningen 10 miljoner nya abonnenter. Det här är obekräftade siffror och uppgifter så ta dem för vad de är.

Sport tycks oavsett det vara Apples strategi för att locka nya kunder och här har Apple ett ess i rockärmen – världens största kassakista. Apple kan, om Apple vill, köpa de rättigheter de önskar och det finns idag ingen konkurrens på det området om det skulle handla enbart om pengar. Nu har Apple inte gjort sig kända för att göra vidlyftiga affärer, i den mån Apple kan sakna expertis så hyrs sådan in och Apple betalar inga överpriser. Därför har Premier League, tyska högstaligan och F1 stannat vid rykten. Sannolikt så har prislappen varit för hög eller så har Apple aldrig varit intresserade. En gissning ska tilläggas.

Egen väg

Apple har inte heller köpt upp en stor bred katalog för att i ett enda slag utöka sitt utbud – trots att möjligheter har funnits. Det har florerat rykten runt Warner, MGM och andra rättighetsinnehavare men där har uppgifter runt Apple stannat vid spekulationer. Där finns det inte ens rykten om att Apple ens skulle ha visat något intresse. I sammanhanget så har till och med ett köp av hela Disney varit på tapeten. Huvudsakligen därför att Apple skulle kunna köpa Disney och för att bara tanken kittlar en del skribenters fantasi.

Apple tar sin egen väg, har sin egen strategi och frågan är hur det kommer att fungera på en marknad där en rad bolag går med mycket stora förluster – ViaPlay, och TV4 för att nämna några på den svenska marknaden. HBO Max slås snart samman med Discovery och blir Max även här i Sverige och Europa. Då med ett helt annat utbud än vad HBO Max-kunder idag är vana vid. Här finns också frågan hur den nya kanalen kommer att hantera de som sitter med “livstidsabonnemang” som ger halva priset per månad. Min gissning är att om alla sådan abonnemang sägs upp och nya Max kräver fullt pris så lär det sluta med ett betydande tapp av abonnenter.

Apple har I alla fall fram till nu bevisat att kvalitet fortfarande lönar sig, även på en turbulent marknad som när det handlar om streamingtjänster.

Länkar

Så här ser den svenska streamingmarknaden ut – de största och minsta tjänsterna

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen: