Allt skräp säljs på Instagram

av | okt 29, 2023 | Mastodon, Socialt

white and blue labeled book

Förutom alla bilder och videor från alla användare så finns det en annan sak som kännetecknar Instagram – nästan allt som säljs där, en stor mängd av alla annonser lovar smått fantastiska egenskaper på det som säljs. Det är allt från billiga kopior av skyddade märkesvaror till hemelektronik som kostar en spottstyver och som säljs under flera olika namn.

Du erbjuds en projektor för 1495 kronor, nedsatt till halva priset som ska ha en “fantastisk detaljrikedom”. Du behöver inte ens projektorduk. Kör direkt mot väggen eller mot taket. Lätt som en plätt liksom!

Alla som läst aldrig så lite om projektorer vet att upplösningen är långt ifrån det enda krav som ställs på en projektor för att den faktiskt ska ge en bra bild. Ljusstyrka är en viktig detalj i sammanhanget och tro inte för en sekund att en projektor för under 1 500 kronor har en acceptabel ljusnivå och ljustyrka. Du lär inte få en bra bild ens med becksvart i rummet och noterbart är att all sådan teknisk information saknas. Projektorn saluförs dessutom under en rad olika namn med lika fantasifulla löften eller vad sägs om

inbyggda 3W Hi-Fi-högtalare och njut av en ljudupplevelse i världsklass.

3 watt, ljud i världsklass, i ett normalstort vardagsrum?

ersätter din Smart TV helt och hållet.

Sen hör det till bilden att den här typen av produkter allt följs av en stor, diger samling på vad som påstås vara mycket nöjda kunder.

E-handelssajter

Det är dessutom lätt att hitta samma produkter på Temu, Wish, Joom eller andra e-handelsajter som säljer billiga produkter, ofta tillverkade i Kina. Det är därför ingen långsökt tanke att tänka sig att mycket av det som erbjuds via Instagram är direktimporterat, samma produkter, fast av svenska bolag eller bolag som är verksamma inom EU.

Instagram är också i det närmaste nedlusat med erbjudanden om dyra appar och program för din iPhone och iPad. Här är den gemensamma nämnare mycket korta provperioder, runt 3 dagar tycks vara vanligt och sedan slår utvecklarna till med en prenumeration på ibland flera hundra kronor, i veckan. Det här är appar som kostar tusentals kronor utslaget på ett år och precis som i fallet med hemelektronik så lovar de långt utöver det de kan hålla och faktiskt leverera.

Här hittar du appar som påstår att du ska kunna spela in ett telefonsamtal med din iPhone med en enda knapptryckning. I en video visas hur en iPhone har en helt ny knapp i telefondelen “Record” och hur användaren bara klickar där så spelas samtalet in. Till att börja med så slipper Apple inte in utvecklare i sin egen telefon-app och för det andra så kan du inte spela in ett telefonsamtal direkt i telefonen – inte med en iPhone. Detta därför att den typen av inspelningar är olagliga i en del delstater i USA och trots att de är helt lagliga i Sverige och många andra länder så vill Apple inte släppa igenom funktionen. Du kan spela in telefonsamtal med en iPhone men då får du ta omvägen med att skicka samtalet via en inspelningstjänst och det är ingalunda så enkelt som att bara trycka på en knapp.

Urtavlor

Du kan erbjudas mycket snygga och häftiga urtavlor för din Apple Watch som ger klockan ett 3D-utseende. Alla dessa urtavlor är bluff därför att de inte ser ut som de gör i den video som du får se och urtavlor är också ett område där Apple inte släppt in utvecklare. I bästa fall är det en bild du köper eller sp kallade komplikationer som kan läggas in i de urtavlor som finns med i watchOS – inga urtavlor som ser ut som det säljaren erbjuder.

Det gäller även de bakgrunder som erbjuds för din iPhone. De uppvisade 3D-effekterna finns inte mer än i den video som du sitter och tittar på.

Är allt skräp?

Är då allt skräp på Instagram?

Naturligtvis inte. Här finns seriösa företag, seriösa aktörer som erbjuder bra produkter. Problemet är att de dränks i reklam för olika produkter som påstås vara lika bra som liknande produkter som kostar avsevärt mycket mer. En drönare för 695 kronor som kan hoppa ned i vatten och som påstås ha alla funktioner som en drönare som kostar det tiodubbla.

Är det för bara för att vara sant så är det också så – inte sant.

Något som gäller i hög grad på Instagram.

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen: