Det börjar som en kärlekshistoria med hustru, barn och en lycklig tillvaro i New York, ett annat New York, ska tilläggas för tydlighetens skull. Sen tar The Changeling fart och går över till en mystisk spökthriller med övernaturliga inslag. Det är pirrande, skrämmande och välgjort.

Apollo är bokmalen som vuxit upp utan pappa med böcker som sällskap och han satsar därför på en karriär som bokhandlare. När han träffar Emma så berättar han om sina återkommande mardrömmar om den pappa som försvann. Nu när den egna sonen förts spå ska Apollo bli en idealpappa, närvarande och deltagande men det som ser ut att vara en lycklig familj stöd av Emma, mamman, som börjar att ta avstånd från sitt barn och hävda att det inte är hennes barn. Emma vill ha tillbaka sitt barn och där startar mardrömmen.

Bytts ut

Myten och idén om att ett barn bytts ut är ingalunda ny – tvärtom den har månghundraåriga anor och har levt och frodats i folktron. Troll, älvor och tomtar rövar bort barn, lämnar en kopia, sitt eget barn och det är förklaringen till att barnet är avvikande, uppför sig märkligt och inte är som andra barn. Runt denna saga så har Victor LaValle spunnit en mystisk väv i boken med samma namn. Kelly Marcel har sedan flört över boken till tv-skärmen och har gjort det mycket skickligt med stor hjälp av LaKeith Stanfield (Apollo) och Clark Bacho (Emma) som spelar de bärande rollerna.

Apple fortsätter att driva AppleTV+ åt sitt håll för The Changeling är en den typ av tv-serie som bara den som vill skapa något udda, annorlunda ger sig på att spela in. Tempot är långsamt, karaktärerna ges tid att utvecklas och det är lika tunt med action som bombastiska specialeffekter. The Changeling är skrämmande och utmanande på ett psykiskt plan och det sånt som tv-kritiker gillar men som aldrig riktigt brukar slå ann hos en större tv-publik. The Changeling kommer att älskas av de som gillar nervpirrande mystik som spelar på känslosträngar men det skulle vara förvånande om den når en riktigt stor publik. Det är inte ren, rak underhållning som du bara sätter dig ned och konsumerar. The Changeling ställer krav är är utmanade på ett lite djupare plan.

TV-Soffan

Tolka nu inte detta som att det är något fel att landa i tv-soffan och bara låta sig underhållas. Det är en svår konst, underhållning, och The Changeling måste inte älskas. Det kanske inte alls är en tv-serie som faller dig på läppen (hur det nu går till) men ge denna mystiska, psykologiska thriller en chans – The Changeling är värd det och Apple ska ha all heder för att ha betalat notan för projektet, liksom skaparna och skådespelarna för att ha skapat bland det bästa som du kan se på TV just nu.

Du hittar The Changeling på: AppleTV+

Betyg