Macken har fluktat in:

TV-Tipset: Taelgia – högaktuellt om utanförskap och gängkriminalitet

av | sep 23, 2023 | Mastodon, TV- & FilmTipset

Taelgia handlar om en stad i staden, en mindre del, utanför, där gängkriminalitet tillhör vardagen och där utanförskapet alltid är närvarande.

Det handlar om Södertälje, om stadsdelen Ronna, som bara är en av alla de orter och stadsdelar dit våra vanliga lagar, regler och normer inte riktigt når. Hit kommer tonåringen Gabriel (John Hanna) sedan hans pappa spelat bort både livsmedelsbutik, lägenhet och möbler. Här möter han Marko (Jonay Pineda Skallak) som redan inlett sin kriminella karriär som springpojke åt de som finns högre upp i hierarkin.

Förrädare

Här finns även Sibel (Sara Shirpey), kvinna, polis och syrian som återvänt till hemstaden för att försöka att göra skillnad men som möts av motstånd i form av kollegor som anser att hon är inkvoterad. I sin egen kultur ses hon som en förrädare.

SVTPlay

16-årige Gabriel tvingas flytta efter att hans pappa har gjort ett stort misstag. I nya bostadsområdet Ronna blir han välkomnad av den kriminelle Marko. Gabriels basketspelande syster Magda har precis tagit en plats i stadens elitlag Taelgia. Sibel flyttar hem och blir den första syrianska polisen i Södertälje. I rollerna: John Hanna, Sara Shirpey, Jonay Pineda Skallak, Ranja Jan Barvary, Tanki Mosa, Oldoz Javidi m.fl. Del 1 av 6.

Ronna

Ronna är en stadsdel i Södertälje. Ett av Sveriges många miljonprogram och gör du en sökning på Ronna och med tillägget Södertälje så kommer du att hitta de vanliga träffarna för ett sent här område – det är brott, sprängningar, dödsskjutningar och kriminalitet. Det är en bild av Ronna men det finns andra bilder och det är Taeligias styrka och det som skiljer den från actionbetondade Snabba Cash och andra försök att skilda utanförskapet är att Taelgia känns både mera nära och äkta. Det här är de vanliga människorna och deras vardag.

Ärlig

Det är en ärligare och rakare skildring av en stadsdel som ligger en bit utanför staden och som socialt är utanför staden. Välgjort, välspelat om en del av verkligheten som många, kanske de flesta av oss inte känner till eller kommer i närheten av. Det är en del av ett Sverige som vi läser om men som faktiskt finns där och som är en del människors vardag.

Du hittar Taelgia på: SVTPlay

Betyg

 

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen: