Tar Elon Musk betalt för X så lämnar jag tjänsten …. kanske

av | sep 24, 2023 | Krönikor, Mastodon

brown ceramic teacup

Elon Musk har uppenbarligen planer på att ta betalt för X av alla. Förverkligar han de planerna så kommer han garanterat att sätta en duktig bredsida i den redan nu problemfyllda sociala tjänsten och han löser ett problem inte bara för mig utan för många – våndan över att lämna en tjänst där du funnits i många år.

Jag har dragit ut på det – lämna och överlåta X till rasisterna, homofoberna och till en ägare som har mycket märkliga uppfattningar om vad som är yttrandefrihet. En nyckfull, oförutsägbar miljardär som agerar först och som tänker i efterhand – och ibland inte ens det. X, tidigare Twitter, har varit en viktig del i min digitala tillvaro. Jag har ett stort antal  följare varav jag verkligen uppskattar många. En del har varit med så länge så att de närmast känns som gamla bekanta, vänner. En hel del av dem har jag träffat fysiskt, i verkliga livet och lärt mig uppskatta dem ännu mer.

Lämna

Samtidigt som jag gett upp X, tron på X och dess ägare och ledningen så vill jag inte lämna tjänsten. Den har i mina ögon utvecklats i helt fel riktning sedan Musk tog över och en lång rad medier, mediahus och andra har redan kastat in handduken, skruvat ned skylten och lämnat X. Det handlar om en beslutsångest där hjärtat säger en sak och hjärnan en annan. Nu kan Elon Musk lösa det problemet – tar han betalt för X, av alla, oavsett hur liten summa det är så är det högst sannolikt att jag lämnar en tjänst där jag varit med sedan april 2009. Elon Musks digitala torg kommer att bli en hemvist för skräniga, högljudda individer som håller monologer, som inte är intresserade av en diskussion och som trycker på blockera så snart någon inte håller med dem.

X kommer att bli en polariserad värld där åsiktsmotståndare aldrig möts, aldrig prövar sina argument utan där allt bara handlar om oneliners, lösryckta meningar ur en komplex verklighet och där allt är enkelt – svart eller vitt, god eller ond, rätt eller fel. Känslor och åsikter blir fakta och där du aldrig kan säga vad du tycker utan att etiketteras. Du är antingen vänster eller höger och aldrig mötes de två.

Blockas

Protesterar du mot ett hot tonläge, ett onödigt högt tonläge så blockeras du. Har du invändningar mot hur statistik används så blockas du, påtalar du uppenbara felaktigheter så blockas du och för du fram den fullständigt vansinniga idén att vi nog trots allt borde lyssna på de som studerat ett ämne i ett tiotal år, som skrivit avhandlingar, dom doktorerat därför att de med rätt hög sannolikhet har rätt så blockas du.

Är du dessutom kvinna så spelar det ingen som helst roll hur mycket du har studerat – du är okunnig. När medelålders män vill berätta för en kvinnlig professor i antik historia att hon har fel – om antik historia – så går det inte att komma längre ned i det träsk som X utgör och där det är vardagsmat att spotta på kunskap, vetenskap och som sagt kvinnor.

På X är allt enkelt. För många lever på bidrag, brottsligheten ökar, överallt, det är åt helvete med ungdomen, alla, och kunde vi bara få bort Epatraktorer och alla invandrare så skulle hela livet bli en glad operett. Busenkelt.

Mötesplats

Så här skulle jag kunna hålla på länge, raljera över en social tjänst som gjort en dikeskörning av monumentala mått men det är inte problemet med X – det är att du kan köpa en hel plattform, lägga beslag på ett stot diskussionsforum och sedan köra den i botten och därmed beröva människor en mötesplats. Låta vara digital men likafullt en mötesplats. Du köper det torg som faktiskt fanns där där du inte kunde stå och skrika vad som helst, det fanns regler, och river ned allt, släpper in homofoberna, rasisterna och de som hatar, allt. Sen går du där ifrån, sätter dig högt upp i ett intilliggande hus, på lagom avstånd från kaoset, skrikandet, gapandet, attackerna och hatet – nöjd över din skapelse.

Det är det Elon Musk har gjort – han har köpt och stulit vårt torg. Därmed har han också köpt många människors röst. Han har köpt och tystat dem därför att när privata ägare köper och förändrar våra digitala mötesplatser och skriver om reglerna så rycks en del av demokratin undan. Du har inte längre samma möjlighet att göra dig hörd i en hop av skrikande hatmånglare.

Valet står mellan att stå kvar där på torget, omgiven av en skrikande pöbel, eller lämna, gå vidare och försöka att hitta ett nytt torg.

Ledsen

Jag är uppriktigt ledsen över X, tidigare Twitters utveckling. Ledsen över att kanske få säga adjö till en massa människor vars inlägg jag läser med stort nöje, varje dag. Det handlar om allt från barnbarn till patrullerande hundar, futiliteter i det stora universum men de är en del av mitt iv, mitt digitala liv och jag vill ha dem där, varje imorgon. Jag vill kunna läsa inlägg från människor som brinner för en bättre skola, som aldrig ger upp utan som kämpar vidare i motvinden i en värld där marknaden tros kunna fixa allt. Som varandes småföretagare sedan mer än 30 år så tror jag mig veta på ett ungefär vad marknaden klarar av att lösa, och inte. Skolan är inte ett sådant problem, inte vården och allt det som en gång ingick i det som så vackert kallades samhällskontraktet.

Det är såna människor som jag vill ha i min digitala tillvaro tillsammans med de som inte tycker som jag men som klarar av att visa respekt för andra och andras åsikter. Bra, hyggliga människor du vet. Såna som du skulle kunna slå dig ned tillsammans med, dricka en öl eller en kopp kaffe och prata om livet. Föra ett samtal, på sansad nivå, med nyanser en längre stund där du tillåts utveckla vad du tycker tror och vill. Det var Twitter en gång, innan det blev X.

Betala

Just nu har jag såna människor i mitt flöde och jag vill inte förlora er men jag har inte fåt ihop ekvationen och hittat en lösning så att jag kan få er med till ett annat torg där vi kan mötas. Därför är jag kvar men vill Musk ha betalt så vet jag inte om jag vill stanna kvar. Det är inte så att jag inte kan tänka mig att betala för saker som jag använder men jag vill inte betala Elon Musk och spä på hans förmögenhet ytterligare i det fall han skulle lyckas att göra X lönsam, vilket jag mycket starkt betvivlar. Han får inte mina pengar därför att jag inte tycker att han ska ha dem. Svårare än så är det inte.

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen: