REPORTAGET

När ska Google fatta att Apple inte tänker lösa deras problem?

av | sep 24, 2023 | Mastodon, Reportage

Google startar nu en ny kampanj för att försöka att få Apple åtgärda problemen med Googles meddelanden via SMS. Den här gången med en video med samma budskap som tidigare – fixa vårt problem.

Apple-användare är blå och Android-användare är gröna. Det är så det ser ut i en iPhone eller en iPad. Skickar du ett meddelande till en användare som inte använder iOS/iPadOS så skickas meddelandet med den tillgängliga standarden, som ett SMS. Kom nu ihåg det här med standard för det är någon som sökjätten Google halkar runt med i sin argumentation likt en blöt badrumstvål.

Det här irriterar inte bara Android-användare utan även Google som tycker att Apple borde anamma och ta till sig Rich Communication Services, RCS, vilken innehåller för funktioner, läskvitto och bättre bildkvalitet för att ta två exempel. Nu är det dock så att RCS inte är en standard som fungerar med alla operatörer, även om Google och Android använder RCS. Det är en öppen standard men den är ingalunda implementerad och använd av alla operatörer – vilket Google antyder. Nu vet jag inte vilken version av RCS som Google vill att Apple ska lägga in stöd för men backar vi till beskrivningen av RCS, från 2008, så visar det sig att den frihet, den fina innovation som Google förespråkar också är operatörernas våta dröm – den kräver ett SIM-kort.

SIM-kort

Det är nu inte detsamma som ett fysiskt SIM-kort. Det fungerar med e-SIM men kom nu ihåg – RCS kräver ett SIM-kort.

RCS fungerar inte på en hemsida, RCS fungerar inte  i datorer, klockor eller surfplattor som inte har ett SIM-kort. Det är grunden i standarden från 2008 så för Google och teleoperatörerna så är RCS win-win, båda vinner men vi som användare förlorar. Skulle RCS införas som enda och gemensam standard så flyttas kontrollen med ens över till teleoperatörerna som kan se till att kostnaden för meddelanden landar på vår telefonräkning – om de skulle vilja det. Vi skulle i ett och samma slag vrida klockan tillbaka och då skulle teleoperatörerna kunna ta betalt för alla meddelanden som vi skickar.

Det är ingen tillfällighet att sedan Apple lanserade iMessage så ingår det ofta tusentals gratis SMS i våra abonnemang. Praktiskt taget ingen betalar idag för SMS vilket har sin förklaring i det är en tjänst som det inte går att ta betalt för. Skulle teleoperatörerna ta betalt för SMS, så mycket som teleoperatörerna tog betalt för SMS (när de kunde ta betalt för SMS) så skulle vi användare kliva över till iPhone och iOS i strömhopp.

Android-användare bör därför sluta att tro att Apple kommer att fixa eller ordna de eventuella problem som finns på grund av att den gällande standarden, SMS, inte håller riktigt godtagbar nivå 2023.

Konkurrent

Apple och iOS har runt 15-20% av marknaden medan Google i princip har resten 75-80%. Google och Android är ojämförligt störst. I realiteten så finns det vara två mobila plattformar varav Apple är lillebror i sammanhanget. Google vill alltså att Apple ska plocka bort ett argument för att välja Apple, iPhone och iOS i en värld där Google har runt 80 procent av marknaden.

Låter det, handen på hjärtat, som ett smart drag av Apple?

Frågan kanske ska omformuleras – hur kommer det sig att Google tror att en liten konkurrent ska hjälpa dem med deras problem?

Inget problem

Dessutom – det här är inget problem. Apple-användare kan skicka iMessage eller SMS beroende på mottagarens telefon. Android-användare som vill ha en bra fungerande app för gruppsamtal, grupptexter/gruppchatt har massor av olika appar och tjänster att välja mellan och visst förstår jag att Google vill att alla ska välja en och samma lösning som vi gör på iOS-plattformen men det är inte Apples problem hur mycket Google än försöker att få det till det.

iMessage är något som Android saknar och Apple kommer inte att ändra på det.

Plattform

Apples är en plattform för meddelanden Google och Android inte kan matcha men Google hade kunnat göra det om Google inte hade lagt ned Google Hangout och andra kommunikationstjänster som hade kunnat utvecklas till att bilda en liknande plattform som den som Apple har idag. Faktum är att Google har sig själva att skylla – sökjätten har lagt ned och skrotat funktioner som hade kunnat utmana iMessage och Apple. Googles dåliga tålamod och brist på förutseende är snarare förklaringen till att meddelanden på Android-enheter ligger efter. Problemet är uppenbart i Googles olika meddelandeprogram. Googles Workspace-team gör Google Chat – Googles affärsteam gör en Slack-konkurrent – sen  finns det Google Messages, en operatörscentrerad konkurrent till Apples iMessage.

Googles olika team har sina skäl för att utveckla meddelanden men att dela upp Googles användarbas över två eller tre inkompatibla produkter gör det svårt för projekten att få draghjälp. Förutom de två stora projekten finns det fortfarande Google Voice och ett gäng tysta meddelandetjänster i appar som Google Foton och Google Pay. Nu ska tilläggas att eftersom sökjätten brukar vårstäda och även köra en städning på hösten, där appar, funktioner och tjänster läggs ned så kanske inte ens bilden ovan stämmer längre.

En rad olika tjänster, en del inte ens kompatibla med varandra och en videokonferenslösning som nu lagts ned – mitt i allt detta så tycker Google att Apple ska kliva in och lägga in stöd för RCS – för att lösa Googles problem. Problemet handlar inte om gröna eller blå bubblor. Det handlar om att Google hade kunnat skapa en egen kommunikationsplattformen men sökjätten har så här långt misslyckats – och det är sannerligen inte Apples fel och ännu mindre Apples problem.

Videon

 

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen: