Hörru, din förbannade Android-mupp, nu ska vi tala allvar!

av | sep 16, 2023 | Krönikor

Human Fist

Varning, skribenten svär.

Du har nu hållit på och hackat på mig ett tag., Du har berättat om hur fri du är med din Samsung-nalle, hur dum jag är, hur inlåst och hjärntvättad jag är så låt oss då ta ett samtal om frihet, integritet och vad det är du tror att du har. Låt oss avslöja den hägring som Google lurat dig att se men som inte finns där.

Först – du kan byta ikoner, byta färger och du kan installera saker utanför den officiella butiken. Det kallar du frihet och du tycker att det år viktigt att du konstant och hela tiden måste berätta för mig att det är något som jag inte har. Låt mig komma med ett avslöjande:

Jag bryr mig inte därför att allt det där aldrig har varit viktigt för mig.

  • Integritet här viktigt för mig.
  • Min information är viktig för mig.
  • Integrering är viktigt för mig.
  • Funktion, att saker fungerar är viktigt för mig.

Så låt oss tala allvar om saker som faktiskt betyder något, inte om ikoner, färger på foldrar och annat trams. Låt oss prata integritet och säkerhet.

Säkerhet

 Appar

Låt oss börja med säkerhet och bara för sakens skull jämföra hur Google respektive Apple kollar det som finns i deras butiker som distribuerar appar. Det är ju rätt viktigt så att inte vi som användare laddar ned en trojan eller en farlig app.

  • Google scannar inskickade appar – i efterhand
  • Apple scannar appar innan de kan publiceras
  • Apple har personal som kollar alla appar även granskar dem manuellt

Jag säger inte att Apples sätt är hundraprocentigt men verkligheten visar med eftertryck att Apples kontroller är helt överlägsna. Google drabbas av långt fler allvarliga säkerhetsincidenter än Apple och det har distribuerats trojaner, spyware och malware till miljontals Android-användare via den officiella butiken för appar.

Operativsystemet

98-99 procent av alla malware för mobila operativsystem skrivs för Android. Det förekommer attacker riktade mot iOS också men då handlar det om mycket sofistikerade program, spionprogram, som används riktade mot enskilda individer, inte en större massa. Det spelar ingen roll hur du vrider och vänder på saker och ting och kom inte dragandes med att du har en mobiltelefon som du installerar en specialversion av ett supersäkert operativsystem på som en jämförelse. Det är överkurs och det fungerar inte som lösning för vanliga användare.

Jo, jag vet du kan installera brandväggar, filter, redigera din hostfil och en massa balla saker som vanligt folk inte heller förstår sig på men du är ju inte bara fri, du är übersmart också.

iOS är ett säkrare operativsystem, det vara bara det jag ville säga.

Datatrålarna

Så du sitter där med din Samsung-mobil som du är jättestolt över därför att den kan du vika så att den blir hälften så stor och dubbelt så tjock som en iPhone. Du surfar runt i tillvaron med Google Chrome, delar filer via Google Drive, kör dokument med mera via Google Documents och du använder naturligtvis Googles DNS:er och deras sökfunktion och sätter pricken över i med en epostadress, Gmail.

Hemma har du Google smarta högtalare och du har investerat i Googles router och acesspunkter för de var superbilliga hos den lokala datorhökarn. Du har Android-TV i din Sony-TV och den är naturligtvis uppkopplad.

Jag ber att få gratulera. Det finns ingenting som du gör elektroniskt som inte landar hos Google. Sökjätten vet allt om dig – men du är naturligtvis fri, oberoende och du kan byta färger i din mobil. Sånt är skitviktigt, jag vet.

Amazon

För att inte verka ogin så handlar du hos Amazon, har Metas alla appar och du kör appar för det är så praktiskt. Jag menar du delar ju alla dina data med alla, jämlikt, för du är ju så förbannat fri och oberoende.

Så inte ska väl jag yttra mig om frihet, integritet och säkerhet. Jag som bara vill att saker ska funka, att min information ska vara min information som jag väljer vem eller vilka jag vill dela den med.

Jag kan ju inte ens byta färger i min mobiltelefon.

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen: