Pirates of the Silicon Valley är historien om Steve Jobs, Bill Gates, Apple och Microsoft. Det är historien om två bittra konkurrenter med i varierande grad gigantiska egon och det är historien om datorns barndom – datorn som vi känner den idag, persondatorn.

Filmen kom redan 1999 och laddades nyligen upp till the Internet Archive, av filmbolaget, där du kan ladda ned den eller se den, gratis och lagligt.

Här kan du se och ladda ned kultfilmen Pirates of the Silicon Valley – gratis och lagligt

Så hur står sig denna numera närmast kultförklarade film mot tidens tand – Magasin Macken har sett om filmen och satt betyg.

Utspelar sig

Filmen bygger på Paul Freiberger och Michael Swaine’s 1984 bok Fire in the Valley: The Making of the Personal Computer och utspelar sig mellan åren 1971 till 1997 – åren då Steve Jobs grundar Apple tillsammans med Steve “Woz” Wozniak, Gates grundar Microsoft tillsammans med Steve Ballmer och Paul Allen. Detta är under persondatorns barndom, de första åren, och då Apple och Microsoft utvecklades var för sig, började att samarbete fram till dess att Microsoft lanserades Windows, ett grafiskt skal som Steve Jobs ansåg att Gates stal från Apple – trots att mycket av det som Apple utvecklade hade utvecklats av Xerox. Båda såg IBM, The Big Blue, som storebror och som företaget som skulle besegras men Jobs byter åsikt och inser att storbror är Bill Gates och Microsoft.

Tidsdokument

Filmen är ett slags tidsdokument som visar och beskriver spänningarna inom Apple när en obeveklig Steve Jobs vill skapa den ultimata persondatorn, kosta vad det kosta vill och konfrontationerna med Apple ledning slutar med att han kastas ut från det företag som han varit med att skapa och bygga upp. Här finns också med helt avgörande inslag och händelser som kunde ha förändrat hela historien om saker utvecklats i en annan riktning. Trion bakom Microsoft lyckas att övertyga IBM och andra att använda deras operativsystem, MS-DOS, fast det knappt ens existerar och för att kunna leverera så köps CPM, ett snarlikt operativsystem. Microsoft växer snabbt tack vare licensavgifter från datortillverkare medan Apple dras in i en djup ekonomisk kris sedan flera lanserades produkter floppar. Det slutar som bekant med att Steve Jobs övertalas om att komma tillbaka vilket blir inledningen på en närmast sanslös framgångssaga.

Anthony Michael Hall spelar Bill Gates medan Steve Job spelas av Noas Whyle.

Rivaliteten

När boken skulle göras om till film konstaterade Martyn Burke, som fick uppgiften att skriva manus, att den var fylld med tekniska detaljer – en redogörelse för olika generationer, Intels processorer och en rad teknik som sannolikt inte alls skulle intressera en bredare allmänhet. Därför sattes fokus på rivaliteten mellan Gates och Jobs. Det är här dramatikern, historierna och det intressanta finns – inte i tekniska detaljer om skillnaden mellan en 286-dator och en 386-dator.

Pirates of the Silicon Valley är en resa fram till då Steve Jobs kliver upp på scenen, 1997, och berättar om Apples kommande planer. Då han han precis kommit tillbaka, lagt ned en rad olönsamma produkter, konstaterat att Apple är runt 90 dagar från en konkurs, säkerställt ett tillskott från Microsoft, värvat Jonny Ive, börjat att utveckla iMac och iPod vilket är inledningen på resan mot det Apple vi ser idag.

Du kan se Pirates of the Silicon Valley på: The Internet Archive 

Betyg

https://youtu.be/0DjS2tgGc_4?si=L4aXwzKNOKSrJNLC