Därför ska du inte lita på DigiTimes – de har inte haft många rätt hittills i år

av | sep 23, 2023 | Krönikor, Mastodon

White and Black Letter Blocks

DigiTimes, den taiwanesiska klickfabriken tar numera betalt för sina gissningar, spekulationer och påhittade nyheter. Det gör dem inte ett dugg mer tillförlitliga – här är det DigiTimes har missat hittills i år – och historiskt.

Apple Watch Ultra kommer i en ny färg – svart

Det gjorde nu Apple Watch Ultra inte alls. Den kom i samma färg som tidigare, en enda färg, som tidigare.

Apple byter fästen för klockarmbanden

Nej, inte det heller. Apple håller fast vid samma typ av hösten vilket betyder att alla gamla armband fungerar med de nya klockmodellerna.

Apple skär ned beställningarna för Pro-modellerna av iPhone 15

DigiTimes hänvisade till källor bland underleverantörer och lät antyda att Apple kapade beställningar därför att färre kunder och användare skulle uppdatera i år. Så blev det nu inte alls. Andra betydligt mera pålästa analytiker räknade med att fler skulle byta till de nya Pro-modellerna, Detta sedan färsk statistik visat att de dyrare, premium-modellerna var mer efterfrågade redan när det gällde iPhone 14 Pro. Beräkningar som gjorts helt nyligen av analysföretag pekar snarare ot 10.15 procent ökad efterfrågan i jämförelse med föregående modell.

Beställningar

Det här med beställningar tycks vara en märklig tradition när det handlar om DigiTimes för 2022, förra året, så gick DigiTimes ut med samma uppgift som i år – Apple befarar sämre efterfrågan och har skurit ned sin beställningar med 10 procent. Utfallet, verkligheten blev en helt annan, det rådde brist på den nya modellen kort efter lanseringen och efterfrågan visade sig vara högre än för föregående modell.

USB-C

Inför lanseringen av 2019 års modeller av iPhone så gick DigiTimes ut med uppgiften att Apple skulle byta kontakt till USB-C. Den kom i år, 2023, fyra år senare.

Klickbeten

Har har du fler påhittade nyheter:

 • iPod kommer med trådlös funktion (2006)
 • Apple kommer att lansera en billigare, lågpris-iPhone (januari 2008)
 • Macbook med AMD-processor (2006)
 • iMac med touchskärm (2007)
 • MacBook med 15.4-tums skärm (2007)
 • iPhone med projektor (2008)
 • Apple ska lansera en Netbook (2009)
 • Apple lanserar tablet PC (2009)
 • Apple lanserar 22-tums dator med touchskärm (2010)
 • Apple lanserar en liten iPad (2010)
 • Apple lanserar iPad med retinaskärm (2011)
 • Apple lanserar två tv-apparater (2012)
 • Apples iPad mini försenas och kommer först 2014 (2013)
 • Apple kommer att lansera en stor ny, billig iPhone (2013)
 • Apple kommer att lansera iPhone 6 och iPhone 6 Plus vid två olika tillfällen (2013)
 • Apples Airpods är försenade och kommer först 2017 (2016)

En del av det på listan ovan har faktiskt lanserats – men flera år efter det att DigiTimes påstått det. Annat har aldrig lanserats:

 • Apple har aldrig lanserat en dator med en AMD-processor.
 • Apple har aldrig lanserat en lågpristelefon
 • Apple har aldrig lanserat några tv-apparater.
 • Apple har aldrig lanserat vare sig en Netbook eller någon tablet PC
 • Apple har aldrig lanserat någon iPhone med projektor
 • iPhone 6 och iPhone 6 Plus lanserades inte vid två olika tillfällen
Försenad

För två år sedan (2020), mitt under pandemin så kom tydliga signaler från flera av Apples underleverantörer att det rådde en brist på komponenter. I sina ekonomiska rapporter meddelas också att intäkterna, större intäkter, skulle komma senare under året. Logiken säger att en underleverantör som meddelar att det råder brist på komponenter och att de riktigt stora intäkterna från större kunder (läs Apple) kommer senare än normalt är en mer än tydlig signal om att Apple kommer att lansera sin viktigaste produkt, iPhone senare vän normalt. DigiTimes däremot gjorde en helt annan tolkning, gissning, och presenterade uppgifter om att Apple skulle slippa iPhone 12, som vanligt i september. De ändrade inte sina uppgifter eller dig tillbaka artikeln när Apple gick ut och meddelade att ena nya modellen skulle släppas under oktober månad.

Billig MacBook

Flera av de “nyheter” som DigiTimes presenterar är påfallande ofta repriser. Nedskärningar av beställningar är närmast en årlig tradition liksom påståenden om en ny billig modell av iPhone, iPad och nu senast en billigare modell ac MacBook som kunna konkurrera med Chromebooks.

Det är som om DigiTimes aldrig riktigt har förstått vad Apple är för typ av tillverkare (premiumprodukter) , Apples strategi eller vilka krav de ställer på sina produkter.

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen: