Chat Control 2.0: Ylva Johansson tror på teknik som inte finns

av | sep 25, 2023 | Krönikor, Mastodon

Ylva Johansson försvarade nyligen det omdiskuterade förslaget om att teknikleverantörer ska tvingas att se till att kommunikation ska kunna avlyssnas, det som kallas Chat Control 2.0 i P1s Medierna. I intervjun så svarade Ylva Johansson att hennes förslag är teknikneutralt och hon menar att de tekniska lösningar finns för att genomföra förslaget.

På en fråga om vilka konsekvenser hennes förslag skulle få och hur en lösning, en teknisk lösning , skulle se ut med tanke på att Europeiska dataskydds­styrelsen konstaterat att sådana tekniska lösningar inte existerar idag så svarade Ylva Johansson:

Medierna i P1 (2023-09-23)

Det menar jag att det finns. Men mitt lagförslag är teknik­neutralt och det betyder att vi sätter upp standarder för vad tekniken måste klara och vilka höga krav på integritet tekniken måste klara.

Låt oss först bena ut hur de tekniska lösningarna ser ut – de lösningar som använder totalsträcks­krypterade konversationer, end-to-end. Enkelt förklarat så innebär sådana lösningar att informationen krypteras hos avsändaren, skickas i krypterad form och avkrypteras hos mottagaren. Signal, Apples iMessage och WhatsApp använder sådan kryptering för att ta några exempel på program och tjänster.

Hela poängen med totalsträcks­krypterade konversationer är att det inte ska gå att avlyssna, det ska inte gå att samla in informationen på vägen till mottagaren. Det var bland annat detta som nyligen ledde till att den brittiska regeringen drog tillbaka ett kontroversiellt förslag om övervakning – Online Safety Bill.

Apple hotar att dra tillbaka iMessage och FaceTime i Storbritannien

För att förtydliga – införs kravet på att kommunikation ska kunna avlyssnas så måste insamlingen av informationen antingen göras hos avsändaren, eller hos mottagaren och då är det inte längre en säker, totalsträcks­krypterad kommunikation. Det är också förklaringen till varför sådana tekniska lösningar inte existerar. De motverkar hela syftet vilket gör att Ylva Johansson tal om att förslaget är teknik­neutralt i klartext innebär att oavsett operativsystem, Windows, MacOS, Android, iOS, iPadOs, Tizen eller andra operativsystem så kommer utvecklaren och den som tillhandahåller tjänsten att tvingas att bygga in bakdörrar.

Det är antingen det eller så måste krypteringsnycklarna plockas ut så att informationen samlas in, på vägen, och kan avkrypteras och läsas i klartext.

Anser

Per definition så är det då inte längre en totalsträcks­krypterad kommunikation vilket betyder att oavsett vad Ylva Johansson anser, hur teknikneutral hennes förslag än må vara så innebär det i praktiken att end-to-end inte längre är eller fungerar som end-to-end kryptering. Det går inte att äta kakan och ha den kvar som bekant.

När det brittiska förslaget diskuterades så var Apples besked tydligt och glasklart – vi kommer aldrig att bygga några sådana lösningar och skulle vi ställas inför ett tvång om att göra det så drar vi tillbaka iMessage och FaceTime från Storbritannien. Signal gav samma besked.

Kort: Den teknik som Ylva Johansson anser finns existerar inte därför att ingen vill bygga den av den enkla anledningen att bakdörrar eller andra tekniska lösningar för att kunna avlyssna och avkryptera totalsträcks­krypterad kommunikation motverkar hela syftet.

Juridiskt

Ylva Johansson menar vidare att hur och vad som får scannas ska regleras juridiskt vilket är mer än lovligt naivt. Juridik och lagar till trots – vi har brottslighet. Sedan kan tilläggas att Ylva Johansson gång på hävdar att det ska krävas ett domstolsbeslut om när scanning ska få användas vilket inte är sant. Det framgår av hennes eget förslag att det kan räcka med beslut från administrativa myndigheter.

Ylva Johansson anser också att Chat Control 2,0 inte handlar om massövervakning, trots att hennes förslag kräver att all, låt mig upprepa det all kommunikation ska kunna avlyssnas – dessutom utan brottsmisstanke.

I Ylva Johanssons värld så ska utvecklare och teknikleverantörer tvingas att bygga in funktioner så att kommunikationen och det om lagras i bland annat våra mobiltelefoner ska kunna samlas in – våra enheter ska kunna scannas, utan misstanke om brott och med enbart ett beslut från administrativ myndighet som grund.

Ylva Johansson tror också att ett regelverk, juridik, ska räcka för att sådan tekniska lösningar inte ska missbrukas.

“Det enda säkra sättet att se till att det inte finns bakdörrar i ett operativsystem är att aldrig bygga in en”

Apples svar till FBI när de federala polisorganisationen ville tvinga Apple att bygga in en bakdörr i iOS, 2016.

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen: