REPORTAGET

Är verkligen de här rakbladen de bästa en man kan få?

av | sep 24, 2023 | Mastodon, Reportage

Rakblad, platsar de i en blogg om teknik, Apple och en digital livsstil? Möjligen inte men nu har det börjat att dyka upp rekordbilliga rekordbilliga rakblad på Temu, Wish och Amazon och de påstås vara lika bra som originalen. Som den konsumentinriktade bloggare jag nu är (nåja) så har jag gjort ett test – ett strikt vetenskapligt test (skulle inte tro det).

Rakblad inköptes, till ett pris som ligger långt under det pris som det där andra märket vill ha – för “the best a man can get”. I stort sett så handlar det om att du får 10 rakblad för priset av ett rakblad – original. I sammanhanget ska sägas att ska du nu prompt ska köpa billiga rakblad så hoppa över Amazon. Där kostar rakbladen tre gånger mer än hos Temu och Wish, fast det är samma rakblad (jag har kollat).

Rakblad

Rakblad, original kostar flera hundra kronor för fyra stycken rakblad. Då får du rakblad med fem skär och ett extra skär (heter det det skär?) på baksidan, ovantill. Du får också en inbrottssäker förpackning som bara kan forceras med kniv eller annat vasst redskap.

De billiga rakbladen har drag av originalen men saknar det extra skäret på baksidan och de känns plastiga. De passar på originalets handtag, du kan raka dig men där slutar också alla likheter.

De billiga rakbladen håller ungefär samma kvalitet som engångshyvlar och knappt det. De är ett bevis för att talesättet “låter det för bra för att var sant så är det också det”.

Du får ut max tre rakningar och det är dessutom rätt dåliga rakningar där du känner av skäggväxten redan samma kväll om du rakar dig varje morgon. Då har jag långt ifrån en imponerande skäggväxt.

Tar slut

Rakbladen tar också slut, tvärt. Efter tre rakningar så kan de användas som tortyrredskap och trots att jag har en tämligen hög smärttröskel (det har min doktor sagt) så vid fjärde rakningen så tåras ögonen, speciellt när det ska hyvlas av under näsan. Det är allt annat än “smooth” och nu citerar jag reklam för det där andra märket igen.

Nåväl, så över till originalen då. De där rakbladen som ska vara så bra men som kostar ett halv hemman. Slå upp ordet hemman om du inte vet vad det betyder.

Tårar

Det är skillnad – ett mindre universum om sanningen ska fram – och det ska den. Rakningen framkallar inga tårar, räcker mer än en dag och rakbladet räcker avsevärt mycket längre. Så länge att det det lägre priset snabbt äts upp, med råge. Du får ut veckor, kanske upptill en månad med ett enda rakblad medan de billiga bladen klarar 1-2 rakningar, utan tårar.

/Konsumentredaktionen (det finns ingen konsumentredaktion men resten är sant).

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen: