Elon Musk fördröjer länkning till webbplatser som han inte gillar – i yttrandefrihetens namn

av | aug 19, 2023 | Mastodon, Socialt

Elon Musk vill gärna framställa sig som yttrandefrihetens apostel och som ett led i det så har han kastat ut ett antal journalister från X som han inte gillar, han har stoppat och blockerat länkar och referenser till andra tjänster som han inte gillar och nu har han avslöjats med att fördröja länkning till webbplatser som han inte gillar.

Journalisterna fick till slut sina konton återställda och de bannlysta tjänsterna har också tagits till nåder av Elon Musk, som utifrån sett ger ett minst sagt snarstucket intryck i kombination med extremt känsliga tår.

Nu är det dags igen:

Företaget som tidigare var känt som Twitter har sänkt svarstiden, med vilken användare kan få tillgång till länkar som går till New York Times, Facebook och andra nyhetsorganisationer och konkurrenter, som på olika sätt kan ha ägaren Elon Musk.

Användare som klickade på en länk på Musks webbplats, nu kallad X, för en av de aktuella webbplatserna får vänta cirka fem sekunder innan sidan laddas, enligt tester utförda på tisdagen av The Washington Post. Webbplatserna inkluderar X:s konkurrenter Facebook, Instagram, Bluesky och Substack, liksom som Reuters nyhetstjänst och New York Times. De har tidigare pekats ut av Musk, förlöjligats eller attackerats verbalt av Musk.

Washington Post

Plockades bort

Fördröjningen ser ut att ha gjorts för läkningar via t.co-domänen som används för att förkorta domänadresser:

Washington Posts analys visade att länkar till de flesta andra webbplatser var opåverkade – inklusive de till The Washington Post, Fox News och sociala medietjänster som Mastodon och YouTube – de förkortade länkarna, som dirigerades till deras slutdestination, på en sekund eller mindre.

Washington Post

Några timmar efter Washington Posts avslöjande så återställdes plötsligt svarstiderna, fördröjningen plockades bort – för några, inte alla de testade webbplatserna. Washington Post har talat med flera av de webbplatser som hamnat i onåd hos Musk som själva har konstaterat att länkning till deras webbplatser fördröjs, medvetet, av X (tidigare Twitter).

Yoel Roth, Twitter’s former head of trust and safety, posted on Bluesky on Tuesday that the delays seemed like “one of those things that seems too crazy to be true, even for Twitter,” but that he was able to replicate the issue through his own test. “Delays are annoying enough, even subconsciously, to drive people away,” he said.

Fem sekunder

Fördröjningen har varit upp till fem sekunder men sedan Reuters, New York Times och Washington Post begärt en kommentar från X så plockades plötsligt fördröjningen bort för de tre nyhetsförmedlarna. Länkar till Facebook, Bluesky, Threads och fördröjs fortfarande, medvetet, av X.

Fördröjningen ser ut att ha startat runt den 4 augusti i år då Elon Musk postade följande:

Då X numera har en begränsning för hur många inlägg du kan ta del av per dag så upphör Magasin Macken med att länka till inlägg på den sociala plattformen.

Ilska

Elin Musks ilska tycks bottna i ett uttalande av ledaren för ledaren för the South African Economic Freedom Fighters party, Julius Malema, i en text som New York Times skrivit om den demonstration i Sydafrika där Malema citeras skanderande “Kill the Boer”. Elon Musk har sydafrikansk ursprung, kan tilläggas för tydlighetens skull.

Reaktionen visar med stor tydlighet att Elon Musks definition av yttrandefrihet sträcker sig ungefär så långt som som hans egna åsikter. Hans åsikter ska få framföras fritt – alla andras ska blockeras, fördröjas och stoppas – även om det handlar om en text där ett nyhetsmedia rapporterar och citerar vad andra har sagt.

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen: