Elon Musk ljuger – Twitter har tappat 59% av alla annonsintäkter i USA

av | jun 10, 2023 | Mastodon, Socialt

Elon Musk ljuger. Det kommer kanske inte som någon större överraskning men nu har det i snabb följd kommit två avslöjande bevis på att Twitters nye ägare har ett minst sagt flexibelt förhållande till sanningen och korrekt information.

New York Times har avslöjat att Twitters egna, interna beräkningar säger att den sociala tjänsten har tappat nästan 60 procent av alla annonsintäkterna i USA, 59 procent för att vara mer exakt.

Elon Musk själv har hela tiden hävdat att Twitter nu kan redovisa svarta siffror, att många annonsörer kommit tillbaka och att saker och ting håller på att stabilisera sig. Twitters egna dokument, interna dokument säger något helt annat för har du tappat nästan 60 procent på hemmamarknaden är frågan vad du har kvar utanför USA?

Stängt kontor

Twitter har stängts sina kontor i Bryssel och London – samt på flera andra platser i Europa. Utan en lokal förankring är det svårt att ragga kunder och behålla de gamla. Annonsförsäljning handlar också mycket om kontakter och säljarna har mycket ofta sina egna kunder som de jobbar tätt tillsammans med för att sätta samman kampanjer och annonser. De säljarna har Elon Musk sparkat vilket betyder att Twitters kontaktnät också lämnat Twitter.

Twitter files

Elon Musk har upprepade gånger drivit tesen att “The Twitter Files” ska var ett bevis på att amerikanska myndigheter censurerade enskilda, företag och organisationer tillsammans och i samarbete med Twitter. De dokument som Elon Musk låtit publicera visar inte på något annat än ett “trust & safety team” som försökte resonera sig fram hur information och länkar om Hunter Bidens stulna dator skulle hanteras. Dokumenten visar hur detta team kom fram till att bland annat artiklar från The New York Post skulle plockas bort frpn Twitter. Ett beslut som revs upp tre dagar senare då teamet insåg sitt misstag.

Donald Trump, som kastades ut från, bland annat, Twitter efter det att hans pöbel stormat Kapitolium för att försöka att hänga vice presidenten Mike Pence stämde den sociala plattformen och hänvisade till att det skulle vara ett brott mot en amerikanska yttrandefriheten (1st Amendment rights). Domstolen kastade direkt ut stämningen och påtalade att Twitter är ett bolag vilket betyder att yttrandefrihetslagstiftningen inte omfattar Twitter. Trump gav sig inte utan överklagade med hänvisning till “The Twitter Files”.

Intressant

Det är nu det blir riktigt intressant därför att om Elon Musks beskrivning skulle visa sig vara korrekt så har Twitter verkligen konspirerat tillsammans med amerikanska myndigheter för att tysta och censurera enskilda utifrån politisk uppfattning. I sina inlagor till domstolen säger Twitter däremot något helt annat. Twitter menar att “The Twitter Files” visar hur deras team resonerat runt hur de egna reglerna ska appliceras i ett enskilt fall. Det faktum att myndigheter eller andra har kontaktat Twitter innebär inte att den sociala plattformen plötsligt blivit myndigheternas förlängda propaganda-arm. Twitter skriver det som var och en, som är läskunnig, kan läsa sig till genom att läsa “The Twitter Files”.

Twitters svar till domstolen visar också att Twitters ägare, Elon Musk, har en helt annan beskrivning “The Twitter Files”, än vad Twitters egna advokater skriver i sina inlagor till domstolen. Här finns en mycket viktigt juridisk distinktion. Det är en sak att sitta i tv-intervjuer och fabulera om Twitter som myndigheternas censurredskap och en annan att försöka att sälja in den historien till en domstol. Uppenbarligen så är den versionen så svårsmält att Twitter valt att ge en annan mer nyanserad och korrekt bild av vad det är “The Twitter Files” faktiskt beskriver och visar.

Slutsatsen: Elon Musk ljuger när det gäller Twitters annonsförsäljning och han ljuger om “The Twitter Files”.

Techdirt

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen: