Macken har fluktat in:

TV-Tipset: White House Plumbers – en politiskt satir om ett inbrott

av | maj 7, 2023 | Mastodon, TV- & FilmTipset

White House Plumbers handlar om E. Howard Hunt och Gordon Liddy – två av nyckelfigurerna i Watergate-skandalen som slutade med att president Richard Nixon tvingades att avgå. Det republikanska partiet begick inbrott i det demokratiska partiets kontor, i det hus som givit namn till skandalen, Watergate.

Richard Nixon, som fick det mindre smickrande namnet “Tricky Dick”, använde “muck racking” som arbetsmetod. Leta fram skit och komprometterande information om politiska motståndare och använd den informationen för att sopa undan allt motstånd. Nixon skapade eller gav order om att skapa, Special Investigations Unit. Ett litet team som skulle användas för att leta efter läckor i den egna administrationen – och om möjligt gräva upp skit om politiska motståndare.

Rörmokarna

Howard Hunt och Gordon Liddy plockades in till gruppen som internt kallades för “The Plumbers” – rörmokarna. Det var den här gruppen som begick inbrottet, eller inbrotten, för gruppen försökte flera gånger ta sig in i Watergatebyggnaden. När skandalen sedan briserade så förnekade Nixon med de klassiska orden “I´m not a crook” – jag är ingen skurk.

Watergate utvecklades snabbt till en härva av lögner, band som hade raderats, stämningar, åtal och rättegångar men då hade “Tricky Dick” redan tvingats att avgå som president.

Karaktärer

Det här är historien som leder fram dit, inbrottet, och historien om två av nyckelpersonernas familjer. det är ett försök att göra politisk satir av en politisk skandal vilket är ett litet problem – det är som om Alex Gregor och Peter Huyck inte riktigt har kunnat bestämma sig om detta är ett drama, en satir eller en komedi. Resultatet blir ett drama med komiska, satiriska inslag och med överdrivna karaktärer.

Woody Harrelson har klara komiska talanger – han kan vara riktigt rolig och det visar sig att det kan även Justin Theroux. Problemet är att de båda inte riktigt vet vilket ben de sta stå på i sin gestaltning av sina karaktärer. Nu kan Alex Gregor och Peter Huyck komma undan med att kalla The White House Plumbers för en satir och ett drama. Frågan är då varför trailern ger intryck av att handla om en komedi?

Ta istället The White House Plumbers  för vad det är – en politiskt satir – och inte det trailern visar upp.

Som politisk satir däremot så är The White House Plumbers bättre av det enkla skälet att det är skillnad på satir och komedi. Problemet med The Hite House plombers är inte tv-serien i sig utan hur den marknadsför. Den är således bättre än sitt rykte och PR-avdelningen och marknadsförarna ska ha sig en ordentlig smäll på fingrarna.

Betyg

0 0 röster
Article Rating
Prenumerera
Nortis om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer

blank
Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen: