Socialt: Elon Musk river ned medan Mastodon utvecklar och förbättrar

av | maj 7, 2023 | Mastodon, Socialt

WordPress och Jetpack lämnar Twitter vilket kanske inte låter som någon större sak men det faktum att JetPack nu drar tillbaka sitt stöd för Twitter betyder att hundratusentals, kanske miljoner webbplatser slutar att publicera sin inlägg på Twitter. Samtidigt bygger Mastodon, alternativ till Twitter om och förenklar för du hur registrerar dig för den sociala plattformen.

Elon Musk vill ha betalt för alla som vill använda Twitters API – kopplingen till tjänsten vilket betyder alla som vill publicera saker på Twitter, som vill använda Twitter i appar och program måste betala. Flera nyhetsmedier har därför lämnat Twitter tillsammans med en lång rad botar och automatiska funktioner som nu inte längre samlar ihop data, publicerar saker som vi kan engagera oss i och prata om.

Tillägg

Jetpack är ett tillägg för världens mest använda lösning för hemsidor och bloggar, WordPress. Med Jetpack så har du kunnat, fram till helt nyligen, kunnat koppla dina inlägg till Twitter – när du publicerat något i/på din blogg så har det samtidigt kunnat publiceras till Twitter. Nu kräver Elon Musk betalt av WordPress och Jetpack – som beslutat att plocka bort stödet och istället läggs in stöd för Mastodon.

I början av april stängdes vi oväntat av från vår Twitter API-åtkomst. Denna åtkomst är det som driver Jetpack Social, som i sin tur hjälper dig att automatiskt dela dina blogginlägg på Twitter. Även om tjänsten återställdes samma dag, visar det sig att det var större förändringar som väntade vid horisonten.

Twitter beslutade, med kort varsel, att dramatiskt ändra villkoren och prissättningen för Twitter API. Vi har försökt samarbeta med Twitter i god tro för att förhandla fram nya villkor, men vi har inte lyckats nå en överenskommelse. Som ett resultat kommer Twitter-anslutningen på Jetpack Social att sluta fungera, och dina blogginlägg kommer inte längre att delas automatiskt till Twitter.

Enligt uppgifter så krävde Elon Musk 42 000 dollar till 210 000 dollar i månaden av WordPress och Jetpack för access till Twitters API. Därför valde Jetpack att helt lämna Twitter. Jetpack är en av de mest använda och mest nedladdade och installerade tilläggen för WordPress. Just nu så finns Jetpack installerat i på 5 miljoner webbplatser. En stor del av dem publicerar också sina inlägg till Twitter – eller gjorde det.

Jetpack

Lämnar

Det fick till direkt resultat att den stora nyhets-bloggen Techdirt slutade att posta inlägg på Twitter. en rad tjänster, TwitExplorer, Twitter HP, FeedHive, har lagts ned. NPR, CBA, Sveriges Radio har också beslutat att lämna Twitter – inte enbart för att Elon Musk kräver betalt utan för att flera radio och tv-kanaler betecknats som statsunderstödda, fått sina etiketter ändrade utan förvarning och att Twitter helt enkelt upplevs för opålitlig. Microsoft har sällat sig till en snabbt växande skara av annonsörer som nu lämnat den sociala plattformen, liksom Apple som kapat ned sina annonser till ett minimum (oavsett vad Elon Musk påstår).

Mastodon

Den sociala plattformen Mastodon sig ett snabbt uppsving efter Elon Musks köp, har delvis tappat en hel del avd e nya användarna men sammantaget så har Mastodon vuxit och nu förenklas registreringsprocessen. Så här i efterhand så kanske tillväxten hade varit ännu större och flera hade kanske stannat kvar om inte Mastodons registeringsprocess skiljer sig frpn Twitters. Vissa blivande Mastodon-användare som flydde Twitter klarade sig inte igenom Mastodons lite mer komplicerade registreringsprocess. Några av dem övergav snabbt Mastodon efter att ha skapat ett konto och blev omedelbart förvirrade när de ombads hitta en server att gå med i. På grund av detta okända extra steg som inte krävs för att gå med i de flesta vanliga sociala nätverk så kan Mastodon gått miste om en möjlighet att behålla Twitter-användare.

Nu görs Mastodons registreringsprocess om och nya användare kommer att skickas till en server som drivs av Mastodon när de registrera sig.

0 0 röster
Article Rating
Prenumerera
Nortis om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer

blank
Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen: