Vad hände med Twitter-utmanaren Mastodon?

av | apr 20, 2023 | Socialt

Kort efter det att Elon Musk köpet och tog över Twitter så började en ström av användare söka sig till andra tjänster – Mastodon var en av dem. Den decentraliserade sociala tjänsten ökade snabbt antalet månatliga användare men hur det det ut nu – en tid efter det att strömmen drog igång?

Det är lätt att få bilden av av att Twitter snabbt tappar användare och är ordentligt i nedförsbacken men riktigt så ligger det inte till. Det är inte heller så att Mastodon på riktigt allvar är en tuff utmanare för Twitter.

Data visar att Mastodon såg en snabb ökning av intresse och antalet nya användare i slutet av förra året: dess månatliga aktiva användare ökade mer än åtta gånger till en topp på 2,6 miljoner runt en månad efter Musks Twitter-köp. Den siffran har sedan dess sjunkit till cirka 1,2 miljoner användare – ett tecken på att Mastodon fortfarande ligger långt ifrån de nivåer som skulle innebära att Mastodon är en konkurrent på riktigt till Twitter.

Twitter

Under det andra kvartalet 2022 hade Twitter 237,8 miljoner dagliga aktiva användare (mDAU), vilket tyder på en stadig ökning av antalet användare under de senaste åren. Även om mikrobloggplattformen är populär, kan dess publikstorlek inte jämföras med sociala mediejättar som Facebook, YouTube och WhatsApp – som alla har över 2 miljarder aktiva användare varje månad. Twitters användare finns bland dem i åldrarna 25 till 34 år, där denna åldersgrupp stod för 38,5 procent av den sociala plattformens globala användarbas 2021. Dessutom utgjorde män 56,4 procent av Twitters publik.

Statista

Mer siffror
  • 80 % av Twitteranvändningen sker via mobilen
  • Twitter har 396,5 miljoner aktiva användare per månad 2023
  • 21 % av amerikanska vuxna är på Twitter
  • 42% av kanadensiska vuxna är på Twitter
  • Twitter är mest populärt i USA, Japan, Indien och Tyskland

QuatumMarketer

Ett problem i sammanhanget är att det inte råder någon brist på statistik och siffror utan att de skiljer så markant från varandra ibland. Twitter angivna mängd av månatliga användare kan variera med över 100 miljoner användare – beroende pop vem du frågar och vilken period du utgår ifrån. Ser exempelvis siffrorna ovan – de antyder en tillväxt på en god bit över 150 miljoner mellan vilket knappast är vare sig sant eller sannolikt.

Intresse

Intresse kan också mätas på många olika sätt. Mastodon är alltså fortfarande illebror i sammanhanget men när Social Movement Technologies, en ideell/NGO som tillhandahåller strategi, utbildning och kampanjstöd i den digitala tidsåldern, arrangerade en workshop med Mastodon i fokus så deltog över 600 personer frpn 100 olika länder – det största enskilda eventet någonsin för Social Movement Technologies.

Det skulle kunna tolkas som att det finns ett stort intresse för att  lämna Twitter men att många ännu inte har gjort det, gjort slag i saken.

En förklaring till varför Mastodon så snabbt ökade för att nu sedan falla tillbaka kan också vara att Mastodon inte är Twitter och att de användare som tig klivet över inte riktigt kände sig hemma – och gick tillbaka till Twitter igen. Historiskt så har det dessutom hänt förr – en skutt uppåt i form av fler aktiva månatliga användare och sedan har Mastodon gått tillbaka inte till samma nivå som tidigare men alla nya användare har inte stannat.

Sverige

Även om vi svenskar använder sociala medier i rätt stor utsträckning så är Twitter en liten plattform. Siffror från Internetstiftelsen som gäller för 2021 visar att två av 10 hade använt Twitter. I Sverige så är de tre mest populära är plattformarna Facebook, Instagram och Youtube.

Mastodon framställdes som en utmanare till Twitter av medierna men det var, med facit i hand, en inte helt korrekt bild. Den bilden förstärktes av en Elon Musk som utan förvarning började att blockera alla länkar till Mastodon. Musk drog sedan tillbaka blockeringarna lika oväntat och utan förvarning.

Slutsats: Mastodon var aldrig en utmanare till Twitter och frågan är snarare om Mastodon vill utmana Twitter eller om Mastdon helt enkelt bara vill vara Mastodon?

Twitter är en liten plattform i Sverige vilket kan förklaras en del medier och politiska partiers beslut att lämna Twitter. Lägg sedan till turbulens, en ökande polarisering, bristande moderering och fritt spelrum för allehanda hatpredikanter och extremister är väl frågan snarare om Twitters största och allvarliga utmanare inte är Twitter själva?

Svaret på frågan i rubriken är – det hände ingenting med Mastodon. Antalet månatliga användare ökade vilket plattformen klarade av att hantera. Det var medierna som ville framställa Mastodon som Twitter-utmanare, inte Mastodon.

0 kommentarer

blank
Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen: