Spionprogramutvecklaren QuaDream kastar in handduken – lägger ned verksamheten

av | apr 19, 2023 | Nätfrihet

eye, watch, spy

Israeliska QuaDream, utvecklare av spionprogramvara, snarlik ökända Pegasus, lägger ned verksamheten och har sagt upp alla anställda skriver CTech.

QuaDreams spionprogram avslöjades nyligen för att ha använt falska kalenderinbjudningar för att smitta ned offrens mobiltelefoner:

Nytt spionprogram infekterar enheter med falska inbjudningar

Lägger ned

Nu kommer uppgifter om att företaget lägger ned verksamheten:

Det israeliska kontroversiella cyberföretaget QuaDream läggs ner, har Calcalist fått veta. Enligt källor har alla företagets anställda underrättats om att de kommer att bli uppsagda och kallade in till förhör. Företaget kommer att upphöra med sin verksamhet under de kommande dagarna.
Företaget har inte kunnat nås för en kommentar.

CTech

Nytt varumärke

Nu ska tilläggas att den här typen av uppgifter har förekommit tidigare runt utvecklare av spionprogram – när varumärket förekommit lite för ofta i avslöjanden om att ha smittat advokater, människorättsaktivister, journalister, politiker och andra så har bolaget meddelat att de lägger ned verksamheten – bara för att dyka upp igen, kort därefter med annat namn och ett nytt varumärke.

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen: