Varför detta krångel med att säga upp något så enkelt som en prenumeration?

av | mar 17, 2023 | Krönikor

Red framed eyeglasses on newspapers

Jag prenumererade ett tag på New York Times, hakade på ett erbjudande men insåg inte då att det här med att “du kan säga upp tidningen när du vill” är en sanning med modifikation. Detsamma gäller för övrigt tidningen ETC och en rad andra tidningar.

Ta nu detta för vad det är – det här anekdotiska “bevis” som styrker min tes att tidningsbranschen har en bit kvar innan de når upp till vad som kan sägas vara enkelt.

Jag gillar tidningar och prenumererar periodvis på allt från amerikanska Wired, New York Times, Washington Post till ETC. Jag läser alltså ganska mycket, varje dag och jag läser tidningar med olika politiska färg, i olika länder. Däremot läser jag inte rännstenspressen, de så kallade alternativa medierna.

New York Times

Näväl – New York Times, denna pressinstution, var jag alltså prenumerant på ett tag. Även om jag inte läste den dagligen så lösset jag den regelbundet. Pengarna drogs varje månad så tekniskt fungerade allt – tills jag bestämde mig för att jag inte ville vara prenumerant längre. Det skulle visa sig att det här med “du kan säga upp din prenumeration när du vill” inte alls var så enkelt som det lät. Jag försökte först via tidningens digitala tjänst, loggade in och hittade ingenstans där det gick att göra det som hade varit enkelt – klicka i en ruta, bekräfta prenumerationen.

Jag skrev ett brev till kundtjänst, inget svar. Jag chattade med kundtjänst som verkligen försökte men som inte kunde avsluta min prenumeration utan jag ombads ringa direkt till prenumerationsavdelningen – i New York. Jag gjorde några försök men när jag snabbt placerades i kö, fick vänta så insåg jag att enbart telefonsamtalet kunde kosta mer än några månaders prenumeration. Jag gjorde några ytterligare försök med samma mera resultat innan banken räddade mig. Mitt betalkort gick ut någon månad senare och efter det så har New York Time inte fåt några mer pengar.

ETC

Jag borde ha lärt mig vad det hör med “du kan säga upp din prenumeration när du vill” men jag hakade på ett erbjudande från ETC och noterade att det inte gick att säga upp prenumerationen från kontot vare sig i appen eller på nätet. Det hade naturligtvis varit alldes för enkelt och för smidigt för mig som kund om det hade varit möjligt – du måste ringa.

Nåväl, ETC, finns i Sverige så det var ju i sig ett mindre problem. Den som svarade i andra änden ville först veta varför jag ville säga upp min prenumeration innan han omgående erbjöd mig 10 procents rabatt om jag stannade kvar som prenumerant. Helt okej, även om jag inte riktigt hade förstått att vi nu var indragna i en aslags förhandling. Det vill säga han förhandlade, inte jag. Medan han knappade där på andra sidan så drog han till med “20 procent då?”. Jag tackade artigt nej men övervägde att se om jag kunde komma ned till 30 eller 40 procents rabatt men då jag nu hade bestämt mig för att säga upp prenumerationen, spara lite pengar så avstod jag. Han hade ju kunnat svara ja.

Mossigt

Många tidningar har ett digitalt abonnemang och du har ett konto på nätet och du kan i de flesta fall utan problem utöka din prenumeration – köpa till en prenumeration för familjemedlemmar, för att ta ett exempel. Det går det alldeles utmärkt att göra direkt på nätet – men alltså inte säga upp en prenumeration.

Det känns inte som 2023 utan mycket gammalmodigt, mossigt även om jag förstår att det handlar om att göra det lite lagom krångligt för att om möjligt få behålla kunder ett litet tag till.

Gör det enkelt att teckna en prenumeration men krångligt att säga upp den – är affärsmodellen.

Jag vet inte om det är en särskilt smart affärsmodell eller ett särskilt bra sätt att behandla sina kunder på men vad vet jag. Det kanske sitter en überslipad snubbe (det är alltid en snubbe) någonstans i alla tidningshus med en excelkalkyl som har räknat på det där.

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen: