TikToks chef lyckades inte lugna politikerna att TikTok inte styrs av den kinesiska regimen

av | mar 24, 2023 | Nätfrihet

Den amerikanska kongressen kallade till sig TikToks chef Shou Zi Chew, som frågades ut under nästan fem timmar – utan att lyckas att lugna eller övertyga politikerna om att den kinesiska sociala plattformen inte samlar in information om amerikanska användare och inte är det kommunistiska kommunistpartiets förlängda arm.

Shou Zi Chew ägnade mycket tid åt att berätta om och förklara vad Project Texas är inom bolaget. Det är ett projekt där amerikanska användares data ska lagras i datacenters i Texas under överinseende av Oracle. Det är datalagring som TikTok hoppas ska lugna oroliga amerikanska politiker och lagstiftare men Shou Zi Chew tvingades att medge, på direkta frågor, att projektet inte är färdigt, att kinesiska tekniker, i Kina, fortfarande har tillgång till amerikanska användares data.

Bytedance

Shou Zi Chew försökte också distansera TikTok från ägarna, den kinesiska jätten Bytedance, utan att lyckas då det faktiska förhållandet är att Bytedance faktiskt äger av TikTok. Inledningsvis så ville Shou Zi Chew inte svara på om han äger aktier i Bytedance men medgav till slut att så är fallet.

Under det fyra och en halv timme långa förhöret så slog Shou Zi Chew  sällan tillbaka mot politikerna eller de lagar som de har fatta beslut om men det fanns tillfällen då han slog tillbaka:

När han tillfrågades om TikToks användning av användardata, sa han: “Med all respekt, amerikanska företag har inte en bra meritlista med data … Titta bara på Facebook och Cambridge Analytica.”

Vice

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen:

AI Is an Insult Now

AI Is an Insult Now

  If you want to really hurt someone’s feelings in the year 2023, just call them an AI. An all-star cast of celebrities and...

läs mer