Ryssland förbjuder utländska meddelandetjänster inom ryska myndigheter

av | mar 3, 2023 | Nätfrihet

Rysslands internetövervakningsbyrå Roskomnadzor varnar för använda att använda utländska privata meddelandeapplikationer i ryska myndigheter och statliga myndigheter – en ny lag som förbjuder detta har nämligen trätt i kraft.

Lagen är “Om information, informationsteknologi och informationsskydd”, särskilt del 8-10 i artikel 10, som förbjuder ryska myndigheter att använda system för informationsutbyte som ägs av utländska enheter.

Förbjudna

en rad kinda appar och tjänster förbjuda – däribland: :

  • Discord – Spelfokuserad VoIP och social plattform för snabbmeddelanden baserad i San Francisco, USA
  • Microsoft Teams – Amerikansk affärskommunikationsplattform.
  • Skype for Business – Microsoft-ägd företagsapp för snabbmeddelanden och videokonferenser.
  • Snapchat – Amerikansk app för snabbmeddelanden och plattform för tillfällig datautbyte.
  • Telegram – Dubai-baserad end-to-end krypterad (valfri) kommunikationsapp, blockerad igen i Ryssland mellan april 2018 och juni 2020.
  • Threema – End-to-end-krypterad säker messenger-app med huvudkontor i Schweiz.
  • Viber – VoIP- och snabbmeddelandeapp som ägs av ett japanskt teknikkonglomerat sedan 2017.
  • WhatsApp – Facebook-ägd end-to-end krypterad snabbmeddelanden och VoIP-app.
  • WeChat – kinesisk app för snabbmeddelanden, sociala medier och mobilbetalningar.

Notera att Zoom, Signal och iMessage inte finns med på listan.

 

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen: