Lästipset: Så blev Danmarks välfärdsstat en övervakningsmardröm

av | mar 12, 2023 | Lästips

I ett sparsamt inrett hörnkontor hos den danska offentliga förvaltningen sitter en av Danmarks mest tysta inflytelserika personer. Annika Jacobsen är chef för myndighetens datautvinningsenhet, som under de senaste åtta åren har genomfört ett omfattande experiment inom automatiserad byråkrati. Rakt på sak och med vana att avsluta andras meningar, är Jacobsen tydlig med sitt uppdrag: “Jag är här för att fånga fuskare.”

Danmarks offentliga förmånsförvaltning sysselsätter hundratals personer som övervakar en av världens mest välfinansierade välfärdsstater. Landet spenderar 26 procent av sin BNP på förmåner – mer än Sverige, USA och Storbritannien. Det har hyllats som ett ledande exempel på hur regeringar kan stödja sina mest utsatta medborgare. Bernie Sanders, USA:s senator, kallade den nordiska nationen med 6 miljoner människor en modell för hur länder ska närma sig välfärd.

Wired

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen: