Läcka avslöjar Putins globala strategi och digitala krigsföring

av | mar 31, 2023 | Lästips

En stor läcka av dokument, program, analysfunktioner och annan information, som fått namnet “Vulcan Files”, avslöjar Putins strategi för Ryssland globala digitala krigsföring, cyberwar.

The Guardian har gjort en stor genomgång av alla information, som läckts internt av en visselblåsare som säger sig ha lämnat ut all information som en protest mot Rysslands aggressionskrig mot Ukraina. Namnet kommer från det bolag med konsulter som hjälper den ryska regimen med en digital strategi, utveckling av olika program och verktyg som används vid attacker. Bolaget, som all information kommer ifrån, heter NTC Vulkan och finns i ett sexvåningshus i Moskvas nordöstra förorter.

Scan

Diagrammet nedan är en beskrivning av ett hacknings- och övervakningssystem som har kodnamnet Scan.

 

I den stora mängden information finns kopplingar till flera av de mer ökända ryska hackargrupperna och till en rad attacker bland annat mot OS i Sydkorea och stora attacker mot intressen i USA.

System

Ett annat system, känt som Amezit, utgör en plan för att övervaka och kontrollera internet i regioner under Rysslands kommando och möjliggör också desinformation via falska sociala medieprofiler.

Ett tredje Vulkanbyggt system – Crystal-2V – är ett utbildningsprogram för cyberoperatörer i de metoder som krävs för att få ner järnvägs-, luft- och sjöinfrastruktur. En fil som förklarar programvaran säger: “Sekretessnivån för bearbetad och lagrad information i produkten som är ‘Top Secret’.”

Vulkan-filerna, från 2016 till 2021, läcktes av en anonym visselblåsare som en protest Rysslands krig i Ukraina. Sådana läckor från Moskva är extremt sällsynta och den information läckt ut hittills är till stora delar information som stulits i samband med intrång gjorda av bland annat Anonymous.

GRU och FSB

Visselblåsaren tog kontakt med den tyska tidningen Süddeutsche Zeitung, kort efter anfallet mot Ukraina, och berättade  att de ryska underättelsetjänsterna GRU och FSB “gömmer sig bakom” Vulkan.

Läs mer på The Guardian

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen: