Hipstamatic är tillbaka – så nu kan du kasta på en väldig massa filter i dina bilder

av | mar 23, 2023 | Socialt

Kommer du ihåg Hipstamatic, en av de första apparna på marknaden för att slänga på olika filter i dina bilder? Den gamla klassiska appen är nu tillbaka – med ännu fler filter och ännu fler funktioner.

Nya Hipstamatic har flera sociala inslag – ta bilder och dela med andra och Hipstamatic är nu mer en sociala plattform än “bara” en app med en massa filter. Nu ska sägas att Hipstamatic aldrig lades ned eller försvann. Appen och tjänsten har hela iden funnits där och gjort det många andra appar och tjänster har gjort – jagat och kopierat Instagram och inte minst TikTok.

Ny form

Nu kommer Hipstamatic tillbaka i ny form, är mera riktigt att säga (eller skriva), för nu handlar det om en fotofilter-app, en social plattform – som du betalar för och därmed också utan reklam. Månadspriset är 59 kronor men du kan köpa ett årsmedlemskap som blir billigare, per månad.

Hipstamatics ankomst och försökt till comeback kommer när kritiken växer mot Instagram som många tycker har blivit alltför rörig och alltför fokuserad på videor (inte sällan högljudda sådana). Meta och Instagram har som bekant också jagat TikTok under några år – alltför att försöka att slå tillbaka mot den kinesiska sociala plattformen. Slå tillbaka i form av att kopiera många av TikToks funktioner.

Kardashian

Kritiken växte så till den milda grad att familjen Kardashian reagerade och protesterade – Kim Kardashian och syster Kylie Jenner ilsknade  till, förra året, vilket fick Instagram att krypa till korset, backa och återställa flera funktioner.  Turbulense och kritiken ledde till att flera liknande och konkurrerande appar och tjänster vädrade lite morgonluft och Dispo, Poparazzi, Locket och BeReal utmanade Instagram – och nu alltså även “nya” Hipstamatic.

För att försöka hitta en egen identitet så kan du bara följa max 99 personer och av dem så kan du utse max 9 som nära vänner. Hipstamtaic ska alltså inte bli en tävlan i att jaga nya följare är det tänkt. Tanken med Hipstamatic är att du ska ta bilder och dela med dem andra och här är “retor” ett nyckelord. Många av filtren gör att dina bilder får en retro-look, ett lite gammalt utseende.

Hipstamatic finns nu i App Store.

0 kommentarer

blank
Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen: